Overzicht van de beoogde nieuwbouw op de plek van De Akker.
Overzicht van de beoogde nieuwbouw op de plek van De Akker. Foto: Hans Witte Architect

Volgende stap huizen

De realisatie van achttien woningen op de plek van De Akker in Oosterend gaat een nieuwe fase in; de gemeente legt binnenkort de bestemmingswijziging van de grond aan de Kotterstraat (naar de bestemming wonen) ter inzage.

De plannen behelzen tien woningen in een hoofdgebouw ter vervanging van het huidige schoolgebouw plus daarachter vier blokken van elk twee woningen. De Stichting Voor Mekaar is daar al zeven jaar mee bezig, sinds basisschool De Akker in 2013 de locatie aan de Kotterstraat heeft verlaten en aan de Vliestraat is samengegaan met de Jacob Daalderschool in de huidige De Vliekotter.


Het project is nog geen gelopen race. Omwonenden van de Kotterstraat zijn minder enthousiast over het idee dat het hoofdgebouw iets anders wordt geplaatst dan het bestaande schoolgebouw nu staat, waardoor het dichter langs de weg komt te liggen. Willem Jan Kraanen, woordvoerder namens de buurt, laat desgevraagd weten dat het voelt alsof er hoogbouw aan de Kotterstraat komt omdat er op de begane grond en de twee verdiepingen daarboven woningen komen. Dat past volgens de buurt niet in het straatbeeld en het leidt bij de buurt ook tot vragen hoe het straks moet met de privacy. Bedoeling is dat de woonkamers van de tien appartementen in het beoogde hoofdgebouw aan de kant van de Kotterstraat komen en dan kijken ze rechtstreeks in de slaapkamers van woningen aan de andere kant van de straat. Bewoners en stichting zijn hierover nog met elkaar in gesprek en dat gaat in goed overleg. Kraanen prijst de inzet van de stichting om tot nieuwe woningen te komen ("we zien welke inspanningen de stichting daarvoor levert") en voorzitter Albert Hoven van de Stichting Voor Mekaar geeft desgevraagd aan, het gevoel te hebben dat ze er wel uitkomen. De nieuwbouw krijgt een hoogte van tien meter en een goothoogte van zes meter (dat was 4,5 meter, maar mag volgens het college afwijken tot zes meter).

 

Volgens een brief van het college aan de raad krijgen de 18 appartementen en woningen een indicatieve koopprijs die varieert van €225.000,- tot €385.000,-. Er wordt gesproken over een middel dure huurprijs tot €1250,- en zelfbewoningsplicht. Ter vergelijking: huren in het middensegment variëren van € 720,- tot €1000,- euro per maand. De stichting heeft geen winstoogmerk, uitgangspunt is een rendabel plan met betaalbare woningen. Volgens de stichting hebben de nodige Texelaars interesse getoond in de nieuwbouwwoningen. Het gaat nu om het wijzigen van het bestemmingsplan, later volgt ook nog een ter inzage legging van de omgevingsvergunning.