Harry de Graaf draagt de witte pothelm over aan Jan Lap.
Harry de Graaf draagt de witte pothelm over aan Jan Lap. Foto: Aangeleverd

Motor Harry naar Lap

Agrariër Jan Lap uit de Prins Hendrikpolder is de nieuwe eigenaar geworden van de old timer motorfiets NSU Fox uit 1955 van Harry de Graaf.

Harry reed als verslaggever van de Texelse Courant sinds de jaren zestig tientallen jaren op de motorfiets naar vergaderingen, branden, wedstrijden, jubilea en ander nieuws. Daarbij was hij te herkennen aan zijn witte pothelm (model 'Willempie') waarmee hij ook een keer met Ouwe Sunderklaas werd uitgebeeld. 

Er waren zeven gegadigden om de motorfiets over te nemen, van wie Jan Lap het hoogste bod deed. Lap, liefhebber van lokale cultuurhistorie, had volgens Harry oog voor de historie die aan de motorfiets is verbonden. "Voor Jans’ echtgenote Nettie was het leuk dat ik de motor in 1957 kocht van Adriaan Vonk. Want dat was haar opa, bekend als dirigent (‘directeur’) van de Texelse Fanfare." Zoon Brendan, die tegenwoordig in Eemnes woont en sinds een paar jaar eigenaar was van de Fox ging akkoord met de verkoop.

Volgens Harry zal het op 'suunige Texelaars' indruk maken dat de Fox uiterst voordelig is. "Met de wind in de rug rijdt deze lichte 4-takter zowat 80 km/u bij een benzinegebruik van bijna 1:50. Van wegenbelasting is geen sprake, oldtimers zijn daarvan vrijgesteld. De enige vaste kostenpost is de verzekering. Nadat die is overgezet kun je Jan bij knap weer op Texel tegenkomen, misschien wel met Nettie achterop." Harry verkocht vorig jaar al een gele motorfiets waarop hij sinds 1980 meer dan 25 jaar eveneens voor de krant over het toerde. Dat was ten bate van het Tesselhuus.