Ammar ben Ghalloum: "Ik kan er echt van genieten als een fiets er weer mooi en netjes bij staat "
Ammar ben Ghalloum: "Ik kan er echt van genieten als een fiets er weer mooi en netjes bij staat " Foto: Jeroen van Hattum

Veel plezier van sleutelen aan fiets

Vertel eens wat over jezelf?

Ik ben Ammar ben Ghalloum, geboren op 12 februari 1980 in Tunesië. Sinds eind 1997 woon ik in Nederland. In het jaar 2004 ben ik naar Texel gekomen. Ik begon eerst bij Bruining, later in 2007 overgenomen door familie Van der Linde. In 2012 ben ik getrouwd met Hanen Kochbati, wij hebben 3 leuke jongens, waarvan 1 tweeling Omar en Mohamed Amine en als jongste Firas. Wij wonen met zijn allen in Den Burg. 


Wat voor werk doe je?

Fietstechnicus bij Van der Linde, ik ben daar verantwoordelijk voor de reparaties van de verhuurfietsen en verantwoordelijk voor het magazijn. Daarnaast ben ik ook mentor van diverse jongens die het vak willen leren of via een omscholing in de fietsen komen. 


Graag kijken bij de jongens als ze aan het voetballen zijn

Wat heb je met fietsen en de techniek van fietsen?

Toen ik begon in de fietsen dacht ik, dit is een baantje om even wat geld te verdienen. Maar na 6 maanden vond ik het eigenlijk zo leuk, omdat je altijd weer wat nieuws leert. Als je nu kijkt van wat ik allemaal in deze 18 jaar voorbij heb zien komen aan fietsen, dan is dat toch al aardig wat en dan leer ik zelfs nog steeds. Ben ook echt een man van de techniek geworden en haal ook veel plezier uit het sleutelen aan allerlei fietsen. Kan er ook echt van genieten als een fiets er weer mooi en netjes bij staat. Tegenwoordig hebben wij E-scooters en dat is weer een geheel nieuwe uitdaging voor mij, maar dat vind ik juist zo leuk aan dit beroep. 


Hoe bevalt het om mensen op te leiden?

ik vind het erg leuk om mensen op te leiden. Iedereen is anders en dat vraagt ook om een andere aanpak. Zo leer je mensen ook beter kennen en zie je ze groeien in het vak. Elke dag is weer anders om zo te zeggen. 

Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

In mijn vrije tijd doe ik zoveel mogelijk met mijn kleine familie. Graag ga ik kijken bij mijn jongens als ze aan het voetballen zijn bij Texel’94, daarnaast ga ik graag een stukje fietsen naar het bos. Ook wil ik met mooi weer nog wel eens gaan vissen. Voor de rest ben ik een echte familieman en bezoek ik graag familie aan de vaste wal. In mijn vrije tijd, al is het eigenlijk mijn vakantie, ga ik ook graag terug naar Tunesië waar mijn vader en andere familieleden wonen. Daar kijk ik ieder jaar erg naar uit. 


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Leuke en aardige mensen. 


Wat moet op Texel blijven zoals het is? 

De boot. Sommige mensen zouden graag een grote brug of tunnel willen, dat zou ik echt zonde van het eilandgevoel vinden. 

Wat zou er op Texel anders mogen?

Wat meer woningen voor gezinnen en voor jongelui, zodat het betaalbaar is voor iedereen. 


Wie verdient er een grote pluim op Texel? 

De mensen die werken in de zorg op Texel, tijdens de corona periode. Die verdienen zeker een dikke pluim.


Hoe heb je de coronatijd beleefd?

Gewoon! Wij hebben er eigenlijk geen last van gehad. Ik kon gewoon naar mijn werk gaan. Mijn vrouw is eigenlijk altijd thuis, waardoor zij er altijd voor de jongens is geweest in de periode dat de scholen gesloten waren. Ook is vorig jaar tijdens de coronaperiode Firas geboren. 


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Positief, wij moeten er met de fietsen van leven. Als ik zie hoeveel reparaties ik in een jaar wegwerk dan lijkt het wel steeds drukker te worden. Alleen moeten wij er met z'n allen voor zorgen dat de toeristen het niet voor het zeggen krijgen op het eiland. 


Wat doe je over vijf jaar? 

Gewoon werken bij Van der Linde, ik heb op dit moment geen plannen voor iets. Hopelijk heb ik tegen die tijd wel een huis gekocht, want dat zou ik graag nog willen.


Volgende 'Eiland Van...'?

Robbert-Jan Postma, een collega van mij in de technische dienst. Hij is recent vader geworden en daardoor - denk ik - een geschikt persoon voor deze serie.