De Monnikenweg is in beeld om te worden verhard als fietspad.
De Monnikenweg is in beeld om te worden verhard als fietspad. Foto: Gerard Timmerman

Reactie gemeente en SBB over vragen fietspaden in de Dennen

Hierbij de reactie van de gemeente en Staatsbosbeheer en antwoorden op onze vragen over de verschillende fietspaden in de Dennen.


De gemeente en SBB: "In de Raadsinformatiebrief aan de gemeenteraad vorige week staat dat fietspaden in cluster 3 kunnen worden verbeterd. Op 1 januari 2021 heeft de gemeente het beheer en onderhoud van alle fietspaden van Staatsbosbeheer overgenomen. In 4 opeenvolgende jaren (clusters) worden deze fietspaden, waarvan een groot aantal in slechte staat zijn, vernieuwd. Dit zodat de fietspaden aansluiten bij het toegenomen fietsverkeer dat behalve in aantal ook in breedte en snelheid toeneemt.

Vorig jaar en dit jaar (cluster 1 en 2) is al een deel van de fietspaden hiervoor verbreed en uitgevoerd in beton. De keuze voor de fietspaden voor cluster 3, waar het hier om gaat, is nog in voorbereiding en daarover zijn nog geen besluiten genomen.

Het fietspad langs de Schettersweid en de Tureluur ligt in gekwalificeerd Natura2000 gebied. Het verbeteren van dit fietspad is aan veel regelgeving gebonden en daardoor moeilijk te realiseren. Om deze reden wordt naar alternatieven gekeken.

De gesprekken met alle betrokken partijen (inwoners, SBB o.a.) lopen nog."

Monnikenweg

Op het kaartje dinsdag in de krant staat een (nieuw) fietspad ingetekend op de Monnikenweg. Dit is momenteel een pad waar fietsers worden gedoogd. Eerste deel (toegang tot woningen) is een puinpad met in winter veel gaten en plassen. 


De Vereniging van Eigenaren van vakantie/huisjespark De Luwe Hoek heeft de raad hierover een brief geschreven. Ze wijzen op het vereist zijn van een natuurvergunning, aanlegvergunning en een verkeersbesluit. Maar ze hebben nergens gelezen dat die zijn verleend en verzoeken dringend volledig af te zien van de aanleg van verharding van dit deel van de Monnikenweg voor een fietspad.


Hoe is (de keus voor) deze route precies tot stand gekomen? 

Bij een route kijk je naar wat logische routes zijn en hoe er een betere verbinding tot stand kan komen. Denk aan het bereik van Paal 15, Paal 17 / Ecomare, vakantieparken en campings in het bos, Den Hoorn en De Koog. Het is nu tijd om deze aanpassingen door te voeren, anders zitten de paden tot de volgende reconstructieperiode de komende 50 jaar weer vast. We hebben hier te maken met enkele fietspaden die in gekwalificeerd Natura2000 gebied liggen, waardoor de mogelijkheid om enkele fietspaden te verbreden erg moeilijk is. 


Welke partijen zijn daarbij betrokken?

Staatsbosbeheer en de Gemeente Texel als initiatiefnemer. Daarnaast zijn enkele partijen gevraagd naar hun ideeën zoals omliggende vakantieparken en campings, bewoners. Ook gaan we nog in gesprek met de Fietsersbond en met de VVV Texel.


Zijn natuur- en aanlegvergunning  en het verkeersbesluit nodig voor de aanleg nodig? 

Er zijn uiteraard vergunningen vereist. 


Zijn deze vergunningen verleend en is dat verkeersbesluit genomen? 

Nee want dat is gezien de status van het plan nog niet opportuun, we zitten immers in de verkenningsfase. Zo nee, waarom niet en wanneer gebeurt dit? We wachten de verkennende gesprekken eerst af en dan zal het college een afweging maken over het definitief ontwerp. 


Fietspad Tureluur werd niet genoemd in het Plan van Aanpak. Klopt het dat dit fietspad gaat verdwijnen? 

Zoals hierboven aangegeven, is er nog geen definitief ontwerp vastgesteld. Wel is het zoals in de intro aangegeven moeilijk is om deze fietspaden te gaan opknappen omdat ze in gekwalificeerd N2000 gebied liggen. 


Klopt het dat daarvoor in de plaats een nieuw fietspad over de Bosweg komt? 

Zoals aangegeven, we zijn nog aan het verkennen. Een fietspad over de Bosweg is een mogelijkheid. Eventueel nog een nadere toelichting over deze verandering. Of is dit nog niet definitief? Dat laatste, het is nog niet definitief.