Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Wat ik zeggen wou

Registratieplicht en gastvrijheid

Het lijkt een loffelijk initiatief van het Texels gemeentebestuur om heel kordaat over te gaan tot registratie van toeristische verhuur. Maar in werkelijkheid is het een uitvloeisel van het Toeristisch Toekomstplan.

In dat plan wordt wel min of meer heimelijk de suggestie gewekt dat de echte hinder en overlast van het toerisme vooral te wijten is aan B&B-en soortgelijk verhuur.
Laat ik daarom nog maar eens opmerken dat iedere bewoner van Texel het recht heeft om gasten te ontvangen. Gastvrijheid is een wezenlijk onderdeel van onze persoonlijke vrijheid en zit gelukkig bij velen in het DNA. De belachelijke berekening die de VVV op ons loslaat, dat er mogelijk 36.000 extra B&B-bedden bij kunnen komen is alleen maar dom en tendentieus!

De Texelse commercie heeft zich inmiddels het aureool van gastvrijheid toegeëigend en duldt eigenlijk geen “vreemde” concurrentie.
De registratie van panden die geheel of gedeeltelijk worden verhuurd dient derhalve transparant en openbaar te zijn. Dit, zodat buren van zo’n pand zich niet hoeven af te vragen of de verhuur legaal is en zich geen “verklikkers” gaan voelen als ze hinder of overlast ondervinden. Maar hoe loffelijk en ambitieus zou het echt zijn, als het gemeentebestuur nu eindelijk eens gaat antwoorden op meerdere WOB-verzoeken om het werkelijke aantal toeristische bedden…..

We gaan zien wat de politieke partijen in de aanloop naar de lokale verkiezingen ons beloven in hun verkiezingsleuzen?

Texel let op Uw zaak.


Rien Mast,

Den Burg