De voormalige Drijverschool.
De voormalige Drijverschool. Foto: Gerard Timmerman

Onderzoek vertraagt sloop Drijverschool

De sloop van de Jan Drijverschool wordt uitgesteld als gevolg van aanvullend ecologisch onderzoek. Maar dit heeft geen consequenties voor de voortgang van het project.

Dat meldt de gemeente naar aanleiding van een bericht dat de woningbouw in Den Hoorn flinke vertraging heeft opgelopen. Oorzaak is dat voorafgaand aan de sloop, die deze maand van start zou gaan, eerst onderzoek gedaan moet worden naar de aanwezigheid van vleermuizen en huismussen. Of die er zitten is niet bekend, maar op grond van de Wet Natuurbescherming kan het niet worden uitgesloten. En dus moet het worden onderzocht.


Hiervoor is ecologisch adviesbureau Noordkop in de arm genomen. Gevraagd naar een toelichting verwijst dat door naar de gemeente. Het college reageert als volgt:


“Eind vorig jaar is gecommuniceerd dat de bestemmingsplanprocedure ongeveer een jaar duurt. Gelijktijdig loopt het traject uitgifte grond en contractvorming. Het bouwrijp maken is in voorbereiding en wordt in de eerste helft 2023 uitgevoerd. Het bouwrijp maken start ná de vaststelling van het bestemmingsplan. Vaststelling van het bestemmingsplan wordt medio november 2022 verwacht.


De bouw start vervolgens in de tweede helft van 2023. Inderdaad is er door noodzakelijke aanvullende ecologische onderzoeken vertraging ontstaan bij de sloop. De sloop is nu gepland voor medio november 2022. De sloop vindt daarmee ongeveer gelijk plaats met het verwachte moment van vaststelling van het bestemmingsplan. De vertraagde sloop heeft dus geen consequenties voor de voortgang van het project.”


Joop Groeskamp, voorzitter van de dorpscommissie, wist wel dat er onderzoek naar vleermuizen zou komen, maar niet dat het de sloop zou vertragen. Hij hoopt dat het geen effect heeft op de voortgang. "We hadden gehoopt tien jaar na de sluiting van de school halverwege 2023 de eerste bewoner kunnen verwelkomen. Dat wordt dus wat later. Het zou fijn zijn als het door dit onderzoek niet nog verder wordt vertraagd."