Gijs van Dijk weg uit politiek na klachten over ongewenst gedrag

Hij stond de afgelopen jaren bekend als het Tweede Kamerlid dat op Texel woonde en die zich onder meer inspande voor zaken die speelden in het Waddengebied.

Daar kwam afgelopen week abrupt een einde aan. PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk uit Den Burg trad dinsdag af als lid van de Tweede Kamer nadat er klachten over ongewenst gedrag in de privésfeer tegen hem waren geuit. De PvdA stelde in een verklaring, onafhankelijk en extern onderzoek naar de klachten te gaan instellen, Van Dijk liet in dezelfde verklaring weten zich terug te trekken uit zijn politieke functie om het onderzoek de ruimte te geven en de partij niet in de weg te zitten. Het betekende een einde aan zijn Kamerlidmaatschap dat begon in 2017. Bij de verkiezingen een jaar geleden werd Van Dijk opnieuw in de Tweede Kamer gekozen waar hij zich ontfermde over sociale zaken. Hij was een voorvechter voor een betere arbeidspositie van mensen met tijdelijke contracten en hij stond aan de basis van een wetsvoorstel voor een koppeling van minimumloon met bijstand en AOW. Dat werd opgenomen in het regeerakkoord van Rutte-IV zodat bijstand en AOW de komende jaren blijven stijgen. Op privégebied speelden echter andere zaken. De NOS publiceerde van de week een verhaal waarin de voorzitter van de meedenkgroep Armoede van de PvdA Van Dijk betichtte van handtastelijkheden die in 2019 zouden hebben plaatsgevonden. Twee andere vrouwen deden eveneens hun verhaal bij de NOS en dienden bij de PvdA klachten in tegen het Kamerlid. Van Dijk liet in de verklaring van de PvdA weten in zijn persoonlijke leven in de relationele sfeer niet altijd eerlijk geweest te zijn. "Mocht dat mensen pijn hebben gedaan, dan wil ik daarvoor mijn oprechte excuses aanbieden.” 


Van Dijk legt ook al zijn politieke activiteiten op Texel neer. Hij stond hier als lijstduwer op de kieslijst van de PvdA en hij zou mee op campagne gaan. Van Dijk blijft bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart wel op de kieslijst van de PvdA staan. De lijsten zijn een week geleden definitief vastgesteld en kunnen niet meer veranderd worden.