Brouwerij: stuk RTL Nieuws suggestief


“Suggestief en onjuist.” Zo reageert Cor Honkoop, directeur van de Texelse Bierbrouwerij, op het bericht van RTL Nieuws “Na successen zakt de Texelse Bierbrouwerij in de rode cijfers”.

RTL Nieuws baseert zich op de recent bij de KvK gepubliceerde jaarrekening van 2020. De bedrijfsresultaten van de brouwerij kelderden dat jaar met ruim 10 procent tot onder de €6,6 miljoen, terwijl de bedrijfslasten stegen met 7,5 procent tot 6,9 miljoen. De winst van €771.000,- van 2019 verdampte in 2020 tot een verlies van €358.000,-. In 2018 was de winst nog ruim 9 ton.

De cijfers tonen de impact van het eerste jaar corona op de brouwerij. Honkoop: “We hadden in dat voorjaar de eerste lockdown, de horeca die van maart tot en met mei dicht moest, werd hard geraakt. Er werd toen veel minder bier verkocht. De zomer die volgde was onze beste zomer ooit. Maar doordat de zomer werd gevolgd door een tweede lockdown vanaf oktober tot het einde van het jaar was de jaaromzet lager dan het jaar daarvoor.”

Honkoop maakt zich geen enkele zorg over het voortbestaan van de Texelse Bierbrouwerij. “Inmiddels zijn we ruim een jaar verder. 2021 was juist een heel goed jaar. Details kan ik niet delen omdat volgende week de jaarcijfers van het moederbedrijf Heineken worden bekend worden gemaakt.”

Honkoop betreurt de toon in het artikel van RTL Nieuws, waarin een link wordt gelegd tussen het nieuws over het vertrek van Honkoop als directeur en het verliesgevende jaar. “Daar is geen sprake van. Mijn werk bij de Texelse zit erop. Het gaat ontzettend goed, we groeien landelijk in verkooppunten, het merk is sterker geworden en het enthousiasme van klanten en consumenten voor onze bieren groeit onverminderd. De reden dat ik ruimte maak voor een frisse nieuwe opvolger is juist dat het goed gaat met de brouwerij.”