Het team van Mitra met in het midden Theo van Asperen (nummer 7).
Het team van Mitra met in het midden Theo van Asperen (nummer 7). Foto: Aangeleverd

"Hij was een doener"

Betrokken bij de oprichting van Tevoko, de Eilandcompetitie, het Buitentoernooi en het team van Mitra. De vorige week overleden Theo van Asperen was in de jaren zestig en zeventig een van de drijvende krachten achter het volleyballen op Texel.

Van Asperen kwam uit Schoonhoven en vestigde zich in 1963 - na zijn huwelijk - op de Koningshoeve in Oosterend. Hij raakte al snel betrokken bij het volleybal op Texel. Dat werd destijds nog gespeeld bij het katholieke GDS en de algemene sportvereniging Texel die in 1966 fuseerden tot het huidige Tevoko (Texelse Volleybal Kombinatie). Van Asperen was één van de betrokkenen bij de fusie en voorzitter van de nieuwe vereniging.


Drie jaar later stond hij aan de basis van de Eilandcompetitie die in 1969 van start ging. Dat was samen met Tjip Huisman, trainer Fähner, Wim Mets en Kees Duinker die eveneens drijvende krachten achter de Eilandcompetitie waren. De Nederlandse volleybalbond (NeVoBo) was niet erg blij met het ontstaan van de 'wilde competitie' buiten de bondscompetitie om, maar na overleg tussen Tevoko en de NeVoBo werd de Eilandcompetitie toegestaan. Een paar jaar later dreigde die door tanende belangstelling alweer te verdwijnen, maar na inspanningen van Van Asperen, Mets en Duinker kwam de competitie tot bloei met vijftig tot zeventig teams in de hoogtijdagen. Wim Mets omschrijft Van Asperen desgevraagd als "een doener". In 1971 was Van Asperen samen met Huisman oprichter van het Buitentoernooi van Tevoko in De Dennen. Dat begon klein en groeide al snel uit tot het huidige toernooi op Het Vierkante Stuk waar jaarlijks 144 volleybalteams aan meedoen. Het toernooi is landelijk bekend, staat goed aangeschreven en is voor Tevoko een belangrijke bron van inkomsten. Een paar jaar later werden de verhoudingen tussen Van Asperen en Tevoko minder, waarna het tot een breuk kwam. Van Asperen ging niet bij de pakken neerzitten, maar richtte samen met een paar andere Texelaars Mitra op en werd samen met Wim Mets competitieleider van het volleyballen in het district Den Helder. Mitra speelde - net als het eerste van Tevoko - na een paar jaar eerste divisie wat tot enerverende en beladen derby's tussen Tevoko en Mitra leidde. 


In het dagelijks leven werkte Van Asperen, die ook bij Smash in Oosterend speelde, bij Bakkers IJzerhandel in Den Burg. In 1976 vertrok hij met zijn gezin van het eiland en vestigde hij zich in Moordrecht als zwemleraar en later bedrijfsleider van sportcomplex De Zuidplas. De laatste jaren woonde hij in Friesland, maar de betrokkenheid bij het eiland bleef altijd bestaan. Van Asperen overleed donderdag 3 februari op 81-jarige leeftijd.