Schapenboet in de mist.
Schapenboet in de mist. Foto: Marco Krebaum

Ook Boerderijstichting NH op de bres voor behoud schapenboeten

Aanwijzing tot monument, het bestemmingsplan Buitengebied en een financiële bijdrage in de restauratiekosten ten spijt verdwijnen er steeds meer schapenboeten. Stichting Kernwaarden Texel trok daarover onlangs aan de bel, Boerderijstichting Noord-Holland doet er nu een schepje bovenop.


“Aan het eind van de 19e eeuw stonden er minimaal 220 schapenboeten op Texel. Vooral tijdens de ruilverkaveling verdwenen er nogal wat. In 2002 waren dat er nog 87. Binnen de bebouwde kom 22, 45 vrijstaand in het landschap en 20 in het buitengebied op een erf. Met name het laatste decennium gaat de achteruitgang snel. 

Opvallend is het hoge percentage gemeentelijke - en rijksmonumenten bij deze recent “verdwenen” schapenboeten. De veronderstelling dat het verlenen van een monumentenstatus een “beschermende” werking heeft, wordt hiermee naar het rijk der fabelen verwezen.”

In een brief aan de gemeente constateert de Boerderijstichting “dat het door de gemeente ingezette gereedschap niet het gewenste resultaat heeft – ondanks alle goede bedoelingen - en dat de gemeente hiermee in haar verantwoordelijkheid tekortschiet.

De stichting pleit voor "een solide financiële drager onder een stolp (schapenboet)”, als de grootste kans biedt op duurzaam behoud en een solide toekomst. "Herbestemming in combinatie met respect voor de schapenboet in zijn omgeving en een volledige financiële drager, kunnen hier mogelijk in voorzien.”

Die financiële drager moet worden uitgewerkt in samenspraak met eigenaars en andere belanghebbenden. Daarbij moet niet vergeten worden dat vrijwel heel Texel en met name de recreatiesector de schapenboet inzet voor promotie van Texel als recreatie- en wooneiland. Maar vul uw gereedschapskist niet meer met papieren tijgers, want dan is binnenkort de laatste Texelse schapenboet te zien in het Openluchtmuseum in Arnhem.”