Wat ik zeggen wou

Emmalaan


Nadat half december raadslid Edo Kooiman eruit werd geknikkerd, beloofde de Burgemeester himself plechtig het openliggende dossier 'Fietsgoot Emmalaan' te gaan beheren. Inmiddels is op de Stenenplaats de historische waterpomp neergehaald en blijft het op de Emmalaan oorverdovend stil! Overal elders op Texel wordt er gewerkt aan de fietspaden, vooral tussen De Koog en Den Hoorn, waar betonplaten het fietspad danig verbreden, zozeer zelfs dat tussen Ecomare en de Ploeglanderweg het fietspad aan de rijbaan wordt geplakt. Een dikke pluim voor gemeente Texel derhalve, nu nog de vele geulen naast de diverse eenbaanswegen, en vooral de beide beloofde fietspaden naast de Emmalaan, waar die onevenredig brede middenberm moet verdwijnen!

De Emmalaan behoort tot de grote ringweg om Den Burg en is vooral een ontsluitingsweg naar de levensader Pontweg voor vrachtwagens, personenauto’s maar vooral politie, brandweer en ambulance. De zogenoemde 'Fietsgoot Emmalaan' heeft al een bekend slachtoffer geëist, bovendien wordt het lagere scholencomplex “de Skool” medio 2022 opgeleverd en dienen daar dagelijks zo’n slordige zeshonderd (600!) lagere schoolkinderen hun weg naar school te vinden. Alstublieft Burgemeester, doe er wat aan!


Co van Heerwaarden,

Den Burg

Naschrift redactie: Het college gaf in december al aan dat de Emmalaan niet voor de zomer aangepakt is. Op de website van de Texelse Courant staat op 10 december onder meer: "Het college wil graag dat de nieuwe weg op breed draagvlak kan rekenen en dat er niet opnieuw aanpassingen nodig zullen zijn. Dat vraagt om een zorgvuldige werkwijze. In de brief aan de raad wordt uiteen gezet welke stappen er de komende tijd gezet moet worden in het proces om te komen tot een opnieuw heringerichte Emmalaan. De eerste stap is dat de gemeente in lijn met de aanbestedingsregels een adviesbureau selecteert dat de gemeente ondersteunt bij het opstellen van het verkeerskundig ontwerp en een ingenieursbureau dat ondersteunt in het uitwerken van een aanbestedingsgereed ontwerp" en "De geselecteerde aannemer bereidt de werkzaamheden voor en bestelt de benodigde materialen. Daarna worden de werkzaamheden daadwerkelijk uitgevoerd. De doorlooptijd bedraagt ongeveer 4 maanden, dat is mede afhankelijk van de levertijden van materialen."