Kemphaan (Philomachus pugnax), Snippen (Scolopacidae), Steltlopers, Steltloperachtigen (Charadriiformes), weidevogels, Vogels (Aves), fauna, weidevogel, steltloper, vogel - Waddenzee, wadden , Friesland, Frysl
Kemphaan (Philomachus pugnax), Snippen (Scolopacidae), Steltlopers, Steltloperachtigen (Charadriiformes), weidevogels, Vogels (Aves), fauna, weidevogel, steltloper, vogel - Waddenzee, wadden , Friesland, Frysl Foto: Natuurmonumenten

De kant langs

Transfer


“Ajax moet vrezen voor vertrek Ryan Gravenberch”, las ik in de krant. Zijn contract met de Amsterdamse club loopt af, en het is maar de vraag of het tot een verlenging komt. “Denk dat ze er niet uit gaan komen”, meldt een insider. Dus naar een andere club, zoals honderden, duizenden Gravenberch voorgingen. Gullit, Van Basten en Rijkaard naar AC Milan, Koeman naar Barcelona, waar Cruijff het pad al had geëffend. Zo kan ik nog wel even doorgaan.


Zelf voetbalde ik bij de Zwaluwen. Allemaal jongens uit Den Hoorn en omstreken. Piekerden er niet over ergens anders te gaan spelen. Je verkocht eerder je ziel dan dat je een ander voetbalshirt aantrok. De eerste transfer die ik me herinner voltrok zich met de komst van trainer Hans Steen uit Den Helder. In zijn kielzog kwamen er een stuk of drie nieuwe spelers. Dat gaf nogal wat opschudding. Een Zwaluw, die meende dat zijn plek in het eerste door de nieuwkomers werd “ingepikt”, stapte over naar een andere club. Een Hoornder die blauwwit verruilde voor een ander shirt. Dat wás wat.


Zo was het ook in de politiek. Politici zaten bij een partij die aansloot bij hun geloofs- of maatschappelijke overtuiging. Roomsen bij de KVP, hervormden bij de CHU, de socialisten bij de PvdA, etc, etc. Of je het er mee eens was of niet, je wist wat je er aan had.


Tijden zijn veranderd. Sommige politici wisselen sneller van partij dan van kleding. Neem Gerbrand Poster. Begon bij de VVD, stapte over naar Texels Belang, keerde weer terug bij de VVD, om daarna met partijgenoot Frank Kingma Texel2010 te beginnen. Ook daar is ie alweer vertrokken. Cees Hoogerheide begon bij D66, maar scheidde zich af en begon in 2014 samen met Marjan de Groot (ex-VVD) Lijst 8/Sterk Texel. Cees zit nu alweer vier jaar bij Texels Belang.


Gerard Weijers begon bij Texels Belang, stapte daarna over naar het CDA en ging toen zelfstandig verder als Fractie Weijers. Jan Aris Eelman maakte zijn entree bij Texels Belang, scheidde zich af en begon de eenmansfractie Eiland Belang en staat nu op de kandidatenlijst van de VVD. Veronne Koot was raadslid bij Texels Belang en stapte onderweg over naar het CDA. 


Annie Hin ging van de VVD naar Texel2010, Arthur Oosterbaan stapte van GL over naar de PvdA en Henk Jonker hopt van Texel2010 naar Hart voor Texel. Op die lijst komen we ook “Kets” Kaercher tegen, vier jaar geleden nog op de lijst van Texels Belang. Lijsttrekker van die partij was toen Edo Kooiman, die daarvoor gebrouilleerd was geraakt met Texel2010. En nu staat Edo aan kop bij Hart voor Texel.


Politici die van de ene naar de andere partij switchen, dat geeft toch te denken. Hoe zit dat met hun politieke overtuiging en standpunten? Immers: de ene partij is de andere niet. Of toch wel?  Wie verschillende partijprogramma's naast elkaar legt, kan tot het inzicht komen dat er misschien niet zo veel verschil tussen zit. 


Zit het hem dan in de menselijke factor? Die overstappen gaan doorgaans gepaard met fikse ruzies. Partijgenoten die elkaars bloed wel kunnen drinken. Botsende karakters en/of botsende standpunten? Het zal wel ergens in het midden liggen. Het zal mij benieuwen met die gebrouilleerde politici. Stel dat hun oude en nieuwe partijen straks door de kiezers tot elkaar worden “veroordeeld”. Kiezen ze voor de coalitie of toch maar in de oppositie? Hoe gaan de kemphanen dat aanpakken? 


Hoe dan ook, er valt vast veel over te schrijven. 


Gerard