Gemeente in actie tegen korting op uitkering uit Gemeentefonds

Texel wil samen met andere toeristische gemeenten als Valkenburg en Zandvoort gaan optrekken om te voorkomen dat zij vanaf 2023 flink moeten inleveren op de jaarlijkse uitkering uit het Gemeentefonds.

Het Rijk is al een paar jaar bezig om de uitkeringen uit het Gemeentefonds voor gemeenten opnieuw te verdelen en daarbij komt Texel er - zoals het er nu naar uitziet - niet goed vanaf. De Raad voor het Openbaar Bestuur heeft recent met betrekking tot de herverdeling een advies gegeven om gemeenten die veel opbrengsten uit de toeristenbelasting hebben, te korten op de algemene uitkering uit het Gemeentefonds.

Zover is het volgens wethouder Hennie Huisman (financiƫn) allemaal nog niet, maar tijdens het laatste ledencongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stemde 89 procent van de aanwezige leden in met de route die momenteel gevolgd wordt, waardoor toeristische gemeenten er benadeeld vanaf kunnen komen. Volgens Huisman is het de bedoeling om als toeristische gemeenten bij het Rijk duidelijk te blijven maken dat toeristische gemeenten ook kosten aan het toerisme hebben en de opbrengst van de toerismebelasting gebruiken om die kosten te dekken.

Welke kant het uitgaat, moet de komende maanden blijken. Een jaar geleden zag het er nog naar uit dat Texel jaarlijks een half miljoen op de uitkering uit het Gemeentefonds zou moeten inleveren, een tijdje geleden leek het erop dat Texel iets meer dan nu zou gaan krijgen en op het moment hangt de financiƫle vlag er weer minder voordelig bij.