Melle Boudewijns met de digitale uitgave van Achter de Rügediek.
Melle Boudewijns met de digitale uitgave van Achter de Rügediek. Foto: Jeroen van Hattum

Doorstart dorpsblad

Een paar maanden geleden leek het nog over en uit te zijn met 'Achter de Rügediek', maar inmiddels heeft de dorpskrant van De Cocksdorp, Eierland en De Eendracht een frisse digitale doorstart gemaakt. De eerste digitale uitgave is recent verschenen.

Het blad dat 35 jaar geleden ontstond, heeft een nieuw vrijwilligersteam en verschijnt voortaan digitaal. Drijvende kracht achter de doorstart is Melle Boudewijns die sinds vijf jaar met zijn vrouw Marga in Eierland woont. Hij las de berichten dat Achter de Rügediek dreigde te stoppen en meldde zich bij de makers om het blad mee overeind te houden. “Het zou zonde zijn als het zou verdwijnen.”

Gestopt is het printen van Achter de Rügediek dat tot voorheen een papieren oplage van zeshonderd stuks kende. Daarvoor stond zes keer per jaar dagenlang de printer in het Eierlandsche Huis te rammelen, waarna het blad ook nog geraapt moest worden. Melle, ICT-er van beroep, bouwde een site (www.achterderügediek.nl) waarop Achter de Rügediek nu digitaal in elkaar wordt gezet. Het blad is via de site zowel op computer, tablet of telefoon goed te lezen. “Het past zich aan naar de formaat van het scherm van wat je gebruikt. Het is ook nog steeds mogelijk om het blad te printen voor wie het graag op papier heeft.” Wie zich aanmeldt, krijgt automatisch een mailtje wanneer de volgende editie klaar staat.  De opzet is verder hetzelfde gebleven; het blad blijft zes keer per jaar verschijnen voor De Cocksdorp, Eierland en De Eendracht. Gerhard Smeenk blijft de voorkant tekenen en de inhoud is herkenbaar gebleven met rubrieken als ‘toen en nu’, berichten van Durperhonk en berichten van clubs en verenigingen uit de polder. Het eerste digitale nummer verscheen eind januari en is qua nummering voortgezet waar de laatste papieren versie was gebleven. “Het is nu alleen veel minder arbeidsintensief en we besparen op papier en de energie voor de printer.” 

Jaap Boon en Peter Witte, die al in de redactie zaten, zijn gebleven. Marga Boudewijns, Karla van Rooijen en Lisette Bonne zijn erbij gekomen als vrijwilligers om het team te versterken. Marga werkt aan een serie over de agrarische sector achter de Ruigendijk, Lisette richt zich op de jeugd en Karla op algemene verhalen. Melle, die sinds vijf jaar op Texel woont, maakt Achter de Rügediek thuis. Daar werkt hij als CTO (chief technology officer) voor ICT bedrijf Memocom in Rotterdam waar hij verantwoordelijk is voor alle computers en software van het bedrijf en waar hij software ontwikkelt en ontwerpt voor klanten. Hij bezocht al jarenlang de Waddeneilanden en maakte vijf jaar geleden met zijn vrouw de keuze op Texel te gaan wonen. Inmiddels hebben al rond de 250 mensen de digitale uitgave van Achter de Rügediek bekeken.