Fred Oosterhof met één van de pony's van zijn dochters.
Fred Oosterhof met één van de pony's van zijn dochters. Foto: Jeroen van Hattum

Draai snel gevonden in de fietsen

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben 47 jaar geleden geboren op boerderij t’Riemke aan de Eendenkooiweg net buiten Oosterend. Een prachtige plek, waar mijn opa (Fedde) en oma (Jacoba) samen met mijn vader Jan Oosterhof op de boerderij werkten en woonden. Achteraf best bijzonder en goede herinneringen aan om zo op te groeien. Ik heb één broertje en twee zusjes. Wij gingen in Oosterend naar school, op de fiets langs de Oosterenderweg waar in die tijd nog geen fietspad was. Dat kan je je nu niet meer voorstellen. Thuis helpen op boerderij vond ik altijd leuk dus ik wist wat ik wilde worden: agrariër! Wat ik zeker wist, is dat ik niet meer de hele dag in de schoolbanken wilde zitten. Dus toen ik 16 was, ben ik gaan werken en leren en dat beviel goed.


Wat voor werk doe je nu?

In 2006 heb ik een switch gemaakt naar Erwin en Willem van der Linde (Van der Linde Fietsen). Dat was totaal iets anders en dat was in het begin best even wennen. Maar ik had mijn draai snel gevonden. Fietsen bezorgen bij klanten, hotels en parken en tussendoor mee helpen in de werkplaats met het repareren van fietsen en bij Willem bij de paarden.

In de loop van de tijd werd het toeristenseizoen langer en door het online reserveren van huurfietsen nam het transportwerk toe. Met name in het hoogseizoen was ik eigenlijk alleen nog maar op de auto te vinden. Naast het bezorgen van fietsen bij bungalows, hotels en vakantieparken brengen we fietsen op locatie voor groepen en evenementen op Texel maar ook aan de vaste wal. Zo stonden we afgelopen zomer bij de GP op Zandvoort met een heel team. Op dit moment houd ik mij bezig met het afleveren van tweedehands fietsen uit de verhuur. Alle verhuurfietsen worden online aangeboden, deze fietsen bezorg ik door heel Nederland, België en Duitsland bij de klant thuis. Het is eigenlijk iedere keer een verrassing waar je heen gaat. Prachtig werk, je komt overal, contacten met klanten en vrijheid. Naast mijn werk ben ik commissielid van Texels Belang.

Met mijn dochters ben ik vaak bezig met onze pony's

Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

In mijn vrije tijd probeer ik zoveel mogelijk tijd door te brengen met mijn vrouw Joyce en drie dochters Kim, Fleur en Roos. We hebben samen drie Connemara pony´s en daar zijn we vaak mee bezig. Ook genieten we graag van het bos en het strand. 


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De mensen op Texel zijn gemoedelijk en zeggen vaak meteen hoe ze erover denken, ik hou daar wel van. Wat ik ook ervaar dat ze voor elkaar klaar staan als er bijvoorbeeld iemand hulp nodig heeft. Dat is het voordeel van ons kent ons.

Wat moet op Texel blijven zoals het is?

Texel is mooi van zichzelf. Texel moet uniek blijven met zijn eigen karakteristieke eigenschappen. 


Wat zou er op Texel anders mogen?

Verkeersrouteverwijzing, dat zou anders mogen. Er is veel zoekverkeer. Slimme digitale verwijsborden zodat de auto via de juiste route naar de nog beschikbare grote parkeerterreinen worden geleid zouden dit kunnen oplossen.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Eigenlijk heel veel mensen, maar zeker de zorgmedewerkers en de vele vrijwilligers.


Hoe heb je de corona tijd beleefd?

Heb hier zelf eigenlijk geen last van gehad. We hebben een grote tuin of we stapten op de fiets naar het bos of strand. Dat waardeer je dan extra.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Toerisme hoort bij Texel en veel eilandbewoners leven hiervan. We hebben hierdoor veel voorzieningen waar wij ook gebruik van maken. Het is af en toe wel eens wat druk in het hoogseizoen, gelukkig weet ik nog wat plekjes op het eiland waar het nog rustig is. Waar we dan ook van genieten.


Wat doe je over vijf jaar?

Ach dat zien we dan wel weer. Ben tevreden met wat ik doe.


Volgende Eiland Van… ?

Mijn collega Ammar Ben Ghalloum. Ammar is een echte techneut met passie voor zijn vak. Hij begeleidt nieuwe medewerkers en geeft zijn kennis aan hen door.