Wat ik zeggen wou
Weg met "de burger!"

In de Raadscommissievergadering van 1 februari jl. is gesproken over ‘burgerparticipatie’ op voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders (B&W) en een motie van de PvdA Pro Texel over een ‘burgerberaad’. Opvallend dat het onderwerp zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt besproken, maar het doel is helder; het meer betrekken van de Texelaar bij de besluitvorming ter ondersteuning (niet vervanging!) van het democratisch proces. Het zou de kloof tussen de Texelaar en onze lokale volksvertegenwoordigers moeten verkleinen. Juist gezien het doel vraag ik mij af waarom er dan wordt gesproken over ‘burgerberaad’ in plaats van ‘Texels beraad’ of ‘inwonerberaad’. Want, ‘de burger’ bestaat niet. Het is een bureaucratische afstandelijke en ongevoelige term, terwijl we juist van onze gemeente en volksvertegenwoordigers iets anders mogen verwachten.


Dat het college van B&W zich samen met de gemeenteraad wil inzetten voor meer betrokkenheid van Texelaars bij het politieke proces valt te prijzen. Tegelijkertijd moeten de initiatieven gestoeld zijn op het verkleinen van de kloof, en niet op het vergroten. Het consequent in de Raadscommissie noemen van ‘burgers’ vergroot de tweedeling tussen ‘wij’ als volksvertegenwoordigers en ‘zij’ als inwoners.


Zonder in te willen gaan op de inhoud van de voorstellen verzoek ik de Raadsleden tijdens de komende Raadsvergadering niet te spreken over ‘de burger’ maar over ‘Texelaar’ of ‘inwoner’. En daarbij een tip voor de toekomstige Raadsleden om de kloof tussen Raad en Texelaar sowieso te verkleinen; benut niet alleen in de weken voorafgaand aan de verkiezingen de sociale media-kanalen, en ga niet alleen in de weken voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen de straat op, maar doe dit doorlopend. Geef de Texelaar actief een inkijkje in het politieke proces met persoonlijke nieuwsbrieven, een toelichting op standpuntinnames en een toelichting op de besluitvorming, in tekst of met foto’s en korte filmpjes.


Joren Bakker, Den Burg

Politicoloog