Keuze uit zeven politieke partijen bij gemeenteraadsverkiezingen

Texel kent in totaal zeven politieke partijen die woensdag 16 maart meedoen aan de verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad.

Dat blijkt uit de aanmeldingen die afgelopen maandag formeel bij de gemeente zijn ingediend. Nieuw aan het front is Hart voor Texel van Edo Kooiman die in december moest aftreden als wethouder van Texels Belang. De partij Texel 2010 doet niet mee aan de verkiezingen en verdwijnt na twaalf jaar aanwezigheid uit de Texelse gemeenteraad. 


De partij Alternatief van Nico Erwich, die in 2018 nog meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen, staat evenmin op de kieslijst. Volgens Erwich was het als gevolg van corona niet te doen om bijeenkomsten te houden en om mensen te mobiliseren mee te doen aan de verkiezingen. De partij Eiland Belang van Jan Aris Eelman, in 2018 ook present op de kieslijsten, doet evenmin mee. Eelman staat voor de komende raadsverkiezingen op de kieslijst van de VVD.

De andere partijen die meedoen zijn Texels Belang, VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en D66. Texels Belang heeft op het moment drie zetels in de raad (waren er vier totdat raadslid Veronne Koot zich afscheidde van de fractie), de VVD heeft drie zetels, het CDA heeft er drie (waren er twee totdat Koot zich aansloot), de PvdA heeft er twee en GroenLinks heeft er twee. D66 en Texel 2010 hebben beiden één zetel. Texels Belang, VVD en PvdA vormen sinds 2020 de coalitie. De lijstrekkers op een rij: Mariët van der Werf (TB), Nick Ran (VVD), Remko van de Belt (PvdA), Niels Rutten (CDA), Rikus Kieft (GroenLinks), Astrid van de Wetering (D66) en Edo Kooiman (Hart voor Texel).


Zoals het er nu naar uitziet, kan er - als gevolg van de corona - straks op maandag 14 en dinsdag 15 maart ook al vervroegd worden gestemd. Dan kunnen mensen die kwetsbaar zijn en niet het risico op een besmetting willen lopen alvast op een rustig moment hun stem uitbrengen. Dat is hetzelfde als bij de Kamerverkiezingen een jaar geleden.