Registratieplicht voor verhuur vanaf april

De gemeente start - zoals het er nu naar uitziet - per 1 april met de registratieplicht voor alle woningen op Texel die een vorm van toeristische verhuur aanbieden.

Dat komt naar voren uit collegevoorstellen die de politieke partijen dinsdagavond hebben besproken. De gemeente wil met de registratieplicht meer grip krijgen op en inzicht in de toeristische verhuur van woonruimten zoals Bed and Breakfast. Het onderwerp is niet nieuw; de basis is gelegd in het Toeristisch Toekomstplan dat vorig jaar werd vastgesteld. Volgende stap is dat de gemeenteraad op basis van de Wet Toeristische Verhuur Woonruimte een wijziging aanbrengt in de Huisvestingsverordening zodat de registratieplicht een feit wordt.


De gemeente hoopt daarmee onder meer wat te doen aan overlast van het toerisme die zich in de directe woonomgeving van Texelaars kan voordoen. Volgens de plannen moet iedereen die woonruimten toeristisch verhuurd (geldt ook voor tweede woningen) vanaf 1 april een registratienummer aanvragen. Dat nummer moet volgens de gemeente gebruikt worden in alle correspondentie en ook op verhuursites staan. "Zonder registratienummer mag er niet verhuurd worden."


Na een half jaar start vanaf 1 oktober de handhaving. Daarbij wordt vanuit de gemeente bekeken of er wordt verhuurd wat is aangegeven bij het aanvragen van het registratienummer. Op het aanbieden van woningen voor toeristische verhuur zonder vermelding van het registratienummer kunnen boetes tot €9.000,- voor een overtreding volgen. Bij het veroorzaken van overlast kan er volgens het college een bestuurlijke boete worden opgelegd: €410,- per overtreding voor een natuurlijk persoon en €2.100,- voor een rechtspersoon. Bij overlast moet volgens de gemeente onder meer gedacht worden aan geluidsoverlast zoals luide muziek of het houden van feesten in woning of tuin tijdens nachtelijke uren.


De gemeenteraad neemt woensdag 16 februari besluiten over de registratieplicht. In de zogeheten uitvoeringsagenda van het Toeristisch Toekomstplan staat de invoering van de registratieplicht voor toeristische verhuur van woonruimte als prioriteit benoemd.