Tweede ambulancepost Texel

bij rotonde Nieuwlanderweg

De tweede ambulancepost voor Texel gaat op een plek nabij de rotonde Nieuwlanderweg komen.

Dat blijkt uit een aanvraag voor een omgevingsvergunning die veiligheidsregio Noord-Holland Noord bij de gemeente heeft ingediend om de tweede ambulancepost aan de Nieuwlanderweg 94 te realiseren. Dat betekent dat Texel de tweede ambulancepost - waar al meerdere jaren over wordt gesproken - gaat krijgen. Het wordt echter niet de brandweerkazerne van De Cocksdorp zoals iets meer dan tien jaar geleden de bedoeling was. Daar werd destijds bij de bouw van de kazerne aan de Postweg nog rekening met de ambulance gehouden.

Volgens de veiligheidsregio, waar de regionale ambulancevoorziening onder valt, is de brandweerpost van De Cocksdorp niet toegerust om een ambulanceteam 24 uur te huisvesten. De ambulancedienst heeft een tijdje in de kazerne aan de Postweg (ter hoogte van de Hollandseweg) gezeten en dat leerde volgens de veiligheidsregio dat de kazerne van De Cocksdorp te noordelijk op het eiland zit om "een optimale toegevoegde waarde van de tweede ambulancepost te realiseren." 

De rotonde Nieuwlanderweg biedt volgens de veiligheidsregio een betere dekking. Vanaf die plek rijdt de ambulance meteen polder Eierland in en kan de ambulance via de Ruigendijk naar De Koog rijden. De tweede ambulancepost komt voort uit een meerjarenhuisvestingsplan dat de veiligheidsregio een jaar geleden opstelde. Op het moment is het PHH-gebouw aan de Pontweg in Den Burg de plek waar de ambulancepost is gevestigd en waar de ambulances staan.