Afbeelding
Foto: Eigen foto

Uit de school geklapt

Wanneer één van mijn collega’s de klas binnen komt lopen en bij een aantal kinderen noemt dat ze goed aan het werk zijn, krijgt ze meteen te horen: “wij werken niet juf, wij spelen alleen maar!” 

"Wij spelen alleen maar"  


Hadden ze maar eens door hoeveel ze eigenlijk leren tijdens hun spel. Jonge kinderen ontwikkelen zich door te spelen. Elke zoveel weken is er een thema in de klas, op dit moment is dat het thema “Bouwen”. Als leerkracht probeer ik alle spel- en leeractiviteiten aan te laten sluiten bij dit thema. Zo wordt in de huishoek geschilderd, geklust en het huis ingericht. In de zandtafel wordt een huis gemetseld met kleine baksteentjes en moddercement. In de bouwhoek gaat de werkkleding aan (helm, werkbroek, hesje) en worden er de mooiste bouwwerken gemaakt. En zijn ze even toe aan pauze? Dan wordt er koffie gedronken in de keet.  


Ongemerkt groeit tijdens dit spel hun woordenschat. Kinderen komen even een waterpas lenen om te kijken of hun muur wel recht is gebouwd en ze vragen of hun “collega” de troffel even wil aangeven. Voordat ze startten met bouwen zijn ze natuurlijk eerst even langs de architect gegaan om te overleggen over de bouwtekening en werd bij de start een stevige fundering gemaakt. En zo werk ik als kleuterleerkracht aan een stevige fundering voor hun ontwikkeling.  


Het spel binnen dit thema blijft niet alleen op school, maar gaat in hun hoofd ook mee naar huis. Nadat ik een week ziek thuis was en de kinderen helaas niet naar school konden, zou je verwachten dat ze niet meer met het thema bezig zouden zijn. Niets is minder en dat blijkt uit de verschillende berichtjes die ik via ouders kreeg. “Kijk juf, ik heb mijn eigen huis gebouwd van dozen”. “Ik heb een auto getimmerd bij opa en oma”. “Bij mama wordt er een huis gebouwd, want ik zag een graafmachine”.  


Na deze week was het dan ook geen probleem om in de klas meteen weer verder te gaan waar we waren gebleven. Ik kijk er nu al naar uit hoe wij dit thema de komende weken nog verder uitbouwen. Er komt een echte timmerman op bezoek en als kers op de taart mogen wij een kijkje nemen op een heuse bouwplaats!  

 

Liza ten Hoor 

Leerkracht groep 1/2, De Vliekotter