Marit de Porto.
Marit de Porto. Foto: Jeroen van Hattum

“Ik vind het belangrijk dat Texelaars de raad weten te vinden”

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart vertelt een medewerker van de gemeente iedere week iets over zijn of haar werk. Sommigen hebben een zichtbare functie, maar de meesten werken achter de schermen om zaken op het eiland aan te sturen en te begeleiden. Deze week: raadsgriffier Marit de Porto.

Ze is steevast aanwezig bij raads- en commissievergaderingen. Als raadsgriffier ondersteunt Marit de Porto de raadsleden, fracties en de hele gemeenteraad bij het nemen van besluiten. Dat is onder meer bij het voorbereiden van voorstellen en het stellen van raadsvragen.

"Het is technische ondersteuning om te kijken of bijvoorbeeld moties en amendementen juridisch goed in elkaar zitten, zodat je later niet tegen problemen aanloopt. Met partijpolitiek houd ik me niet bezig; ik werk voor vijftien raadsleden, zodat zij allemaal hun werk zo goed mogelijk kunnen doen." De griffie let er ook op dat genomen raadsbesluiten binnen de ambtelijke organisatie worden verwerkt en dat vragen, die raadsleden aan het college hebben gesteld worden beantwoord. "Het is bewaken en opletten dat alles goed verloopt." De functie van raadsgriffier bestaat sinds 2002. Gemeenteraden kregen toen eigen ambtelijke ondersteuning in de vorm van een raadsgriffier en griffiemedewerkers. Marit is griffier sinds 2003. Ze kwam ooit via een stage op het gemeentehuis, stelde een automatiseringsbeleidsplan op en voerde dat als medewerker ICT zelf bij de gemeentelijke organisatie in. Later werd ze hoofd Burgerzaken waardoor ze verantwoordelijk werd voor de organisatie van de verkiezingen. Op die manier raakte ze bij de raad betrokken. Het is volgens Marit mooi om als raadsgriffier een onafhankelijke rol te kunnen spelen in de politieke besluitvorming. "Bij raadsverkiezingen breng ik bewust geen stem uit, zodat ik voor mezelf ook echt een neutrale positie kan innemen. Bij andere verkiezingen stem ik wel."

Daarnaast verzorgt de griffier opleidingen voor raadsleden en is ze klankbord om hen te helpen hoe zij met een onderwerp of vraagstuk kunnen omgaan. "Ik praat en bel heel veel in dit beroep." Ze regelt de 'gast van de raad' en onderhoudt contacten met mensen die contact zoeken met de raad. "Ik vind het belangrijk dat Texelaars de raad weten te vinden." De griffie-ondersteuners houden een raadsinformatiesysteem bij (www.texel.nl/gemeenteraad) waarop te zien is hoe raadsleden hebben gestemd, wat er aan moties is ingediend, welke besluiten zijn genomen en welke brieven aan de raad zijn verstuurd. De griffie is bereikbaar via griffier@texel.nl.