De toeristische slaapplaatsen zijn soms dankbare onderwerpen voor hilariteit, bijvoorbeeld met Ouwe Sunderklaas.
De toeristische slaapplaatsen zijn soms dankbare onderwerpen voor hilariteit, bijvoorbeeld met Ouwe Sunderklaas. Foto: Jeroen van Hattumm

Terugblik: raad worstelt met slaapplaatsen

De Texelse Courant blikt in aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart terug op de afgelopen vier jaar van de Texelse gemeenteraad. Deel 9: slaapplaatsen.

Slaapplaatsen zijn vier jaar lang een worsteling voor de gemeenteraad. Volgens de planologische tellingen van de gemeente zit Texel heel dicht tegen de grens van 45.000 recreatieve slaapplaatsen, in de ogen van veel Texelaars moeten het er in de praktijk al veel meer zijn. Sinds 2018 valt geregeld het woord ‘beddentelling’, nadat dat begrip is opgenomen in het coalitieakkoord van TB, VVD en GroenLinks. Bedoeling is dat in het dan nog op te stellen Toeristisch Toekomstplan een beddentelling (0-situatie) en een registratieplicht voor Bed and Breakfast worden meegenomen. Aan de registratieplicht wordt anno 2022 concreet gewerkt, maar de beddentelling blijft hangen. In de ogen van het college betekent zo'n telling dat elk bed op het eiland waar een toerist slaapt geteld zou moeten worden en dat is volgens het college niet te doen. D66, GroenLinks en Texels Belang zijn voor een beddentelling, maar zij vormen samen geen meerderheid. 


Tijdens de raadsvergadering van 22 september 2021 – waarin het Toeristisch Toekomstplan wordt vastgesteld – besluit een meerderheid in de raad (met uitzondering van VVD en PvdA) op voorstel van D66, GroenLinks en CDA wel dat het college moet overgaan tot een openbare, toegankelijke en feitelijke registratie van het aantal toeristische bedden om inzicht te krijgen. Dat moet via een website die voor iedereen te raadplegen is en in samenwerking met andere betrokken organisaties worden opgezet. De raad vindt ook dat er een digitaal nachtregister moet komen. Op voorstel van de PvdA besluit een krappe meerderheid in de raad op 26 juni 2019 om de verplaatsing van recreatieve slaapplaatsen die niet meer in gebruik zijn of niet eens gerealiseerd zijn (de 900 spookslaapplaatsen) stop te zetten. Dat moet de groei van bedden een halt toeroepen. Mensen die slaapplaatsen willen verplaatsen, moeten motiveren dat de bedden nog recreatief worden verhuurd. Als dat niet het geval is, moeten verzoek worden afgewezen 


PvdA, GroenLinks, CDA, D66 en Veronne Koot (dan nog TB) stemmen vóór, VVD, Texel 2010 en de rest van Texels Belang stemmen tegen. Het college is niet helemaal gelukkig met het besluit, omdat de spookslaapplaatsen nog wel ter plekke geactiveerd kunnen worden en dat kan leiden tot verstening in het buitengebied. Eind 2020 zit de raad opeens met het besluit van 26 juni 2019 in de maag als er een besluit genomen moet worden over plannen voor een hotel aan de Kikkertstraat in De Cocksdorp op de plek van de Plus. De slaapplaatsen (65 stuks) moeten van de voormalige Klabam in De Koog komen en zijn spookslaapplaatsen. Volgens VVD, GroenLinks en Texel 2010 mag het spookslaapplaatsenverplaatsingsverbod nieuwe ontwikkelingen die tot verbeteringen leiden eigenlijk niet in de weg staan. Uiteindelijk besluit de raad op 20 januari 2021 de verplaatsing niet toe te staan. Een paar maanden later sneuvelt in de raad van 12 mei 2021 de verplaatsing van vijftig slaapplaatsen van Tubantia naar 't Stappeland in De Koog. Formeel ook spookslaapplaatsen, alleen is hier sprake van een ontwikkeling die al vóór 26 juni 2019 al gaande was. De raad zegt toch nee, met uitzondering van de PvdA. De omgang met slaapplaatsen blijft daarmee een lastig onderwerp, zeker in de wetenschap dat eigenlijk niemand weet of er meer of minder dan 45.000 toeristische bedden zijn.