Plan PvdA: Burgerberaad bedenkt eerlijke en toereikende oplossing

De gemeenteraad die, vóór zij tot een besluit kom, eerste advies vraagt bij het Burgerberaad. Die bestaat uit een groep burgers die een goede afspiegeling vormt van de hele bevolking. Vrij van lobby en partijpolitiek bedenkt deze groep "eerlijke en toereikende" oplossingen.


Het plan voor zo’n Burgerberaad op Texel komt van de PvdA Pro Texel, die hiervoor een motie indient. Vooruitlopend op de bespreking vanavond tijdens de Raadscommissie heeft GroenLinks alvast steun toegezegd.

Binnen het Burgerberaad spreken Texelaars in een onafhankelijk proces uitgebreid met experts en daarna met elkaar, met een duidelijke opdracht om advies te geven. Vrij van lobby en partijpolitiek bedenkt deze groep eerlijke en toereikende oplossingen. Een Burgerberaad kan per groot project of voor een vaste periode worden aangesteld. De politieke democratische besluitvorming vindt plaats in de gemeenteraad.

Het voorstel wordt behandeld tijdens het agendapunt “Texelse aanpak voor burgerparticipatie”. Dat loopt wat betreft de gemeente van het informeren van burgers tot het mede vormgeven van beleid en deelnemen in beslissingen. B en w: “Bijna bij elk onderwerp of project worden inwoners, ondernemers of andere relevante partijen betrokken. Dat is een logische ontwikkeling, want de samenleving wil, heeft en krijgt steeds meer invloed."

PvdA Pro Texel: "Wat in onze ogen echter nog mist, is een krachtig middel voor het betrekken van bewoners: een Burgerberaad. In een Burgerberaad worden onze bewoners serieus genomen en hun kennis en kunde benut."