Afbeelding
Foto: Eigenaar

Bredere fietspaden vergt lastige keuzes

De aanleg van brede fietspaden van beton in de Dennen is in volle gang. Maar er is ook nog veel werk voor de boeg. Weinig ruimte en andere belemmeringen noodzaken met name aan de Rozendijk en de Rommelpot tot "fundamentele keuzes."


Volgens het door de raad in 2020 vastgestelde Plan van Aanpak "Reconstructie fietspaden Staatsbosbeheer" wordt de megaklus uitgevoerd in vier jaarclusters. De eerste cluster is afgesloten. 

Voor de tweede cluster (2021-2022) zijn de fietspaden Boodtlaan, Ruijslaan, Californiëweg en Bosrand verbreed en uitgevoerd in beton. Ze zijn inmiddels vrijgegeven voor gebruik. Het fietspad naar Paal 15 is opengebroken en wordt in februari in beton gezet. Openstelling uiterlijk op 1 april.

Op de Randweg tussen de Ploegelanderweg en de weg naar Paal 17 komen geïntegreerde fietspaden, wat verband houdt met beperkingen als gevolg van Natura 2000. De Randweg is opengebroken en onder constructie. De maximum snelheid blijft ongewijzigd, het wegontwerp moet automobilisten ontmoedigen daar sneller te rijden en de veiligheid van fietsers waarborgen. Openstelling uiterlijk 1 april.

Monnikenweg

Voor de cluster 2022-2023 worden de vrijliggende fietspaden langs de Randweg, Monnikenweg (tussen Ploegelanderweg en de Randweg), Botgrasweg (Randweg tot de Rozendijk) verbreed tot drie meter en in beton uitgevoerd.

Op het gedeelte Randweg van de Californiëweg tot de Ploegelanderweg, waar nu een smal fietspad langs loopt, wordt vooralsnog uitgevoerd met geïntegreerde fietspaden. Op dit gedeelte geldt éénrichtingsverkeer. Hierover vindt nog overleg plaats met de Fietsersbond. Eind februari zal blijken of het budget van €2 miljoen voldoende is en zal het werk voor de tweede cluster worden aanbesteed.

Voor 2023-2024 staan de fietspaden langs de Rozendijk en de Rommelpot op het programma. De gemeente spreekt hier echter over veel belemmeringen. “Er moeten fundamentele keuzes worden gemaakt.” Ook hierover volgt overleg met de Fietsersbond en worden “overige stakeholders” gehoord.