Drie woningen Oosterend extra onder koopprijsgrens zes ton

Het college gaat voor drie nog te bouwen vrijstaande woningen in Oosterend contractueel vastleggen dat de kooprijs niet boven de zes ton mag komen.

Dat hebben burgemeester en wethouders laten weten in antwoord op vragen uit de raad hoe ervoor gezorgd kan worden dat de 171 woningen die versneld op Texel gebouwd gaan worden zoveel mogelijk naar Texelaars gaan. Door de koopprijs van de drie woningen onder de zes ton te houden, is er straks een huisvestingsvergunning verplicht waardoor de kopers een sociale of economische binding met het eiland moeten hebben. 

De drie nog te bouwen vrijstaande woningen in Oosterend zijn onderdeel van een woningbouwplan om in totaal 28 woningen nabij de Bijenkorfweg te bouwen. De meesten daarvan komen in de sociale klasse. Het gehele plan wordt gefinancierd door onder meer de bouw van een paar duurdere woningen. Volgens het college heeft het geen gevolgen voor de grondopbrengst als de drie woningen onder de zes ton blijven. Er speelt een soortgelijke situatie in Oudeschild waar 39 woningen op het voetbalveld moeten komen, waarvan één vrijstaande woning die meer dan zes ton moet gaan kosten. Volgens het college is de kavel met die vrijstaande woning een belangrijke kostendrager voor het project op het voetbalveld, waardoor het niet mogelijk is om die woning op maximaal zes ton te begrenzen.

Volgens burgemeester en wethouders is het eindresultaat dat van de 171 versneld te bouwen woningen er dan één (de woning in Oudeschild) niet onder de huisvestingsvergunning komt te vallen. In Oudeschild gaat het om 10 rug-aan-rug woningen en 10 rijwoningen in de sociale huurklasse, 10 rug-aan-rug woningen en 4 rijwoningen in de categorie ‘betaalbare koop/middeldure huur' en 4 twee-onder-een-kappers plus de dure vrijstaande woning. In Oosterend gaat het om 10 rug-aan-rug woningen en 11 rijwoningen in de sociale huurklasse, 4 rijwoningen in de klasse ‘betaalbare koop/middeldure huur' en de 3 vrijstaande woningen.