De chalets tegenover de Schuttehoek en de Schuttehof.
De chalets tegenover de Schuttehoek en de Schuttehof. Foto: Jeroen van Hattum

Zes chalets aan Verzetstraat voor zorgmedewerkers van Omring

Omring heeft tijdelijk zes chalets geplaatst aan de Verzetstraat  in Den Burg op een stuk grond tegenover de Schuttehof en de Schuttehoek, zodat daar vanaf 1 maart medewerkers in de zorg kunnen wonen.

De chalets zijn vorige week geplaatst en worden momenteel in orde gemaakt voor bewoning. De komst van de chalets betekent voor Omring dat er zes nieuwe medewerkers aangetrokken konden worden en dat zij ingezet kunnen worden in de zorg van Omring op het eiland. De bezetting op dat front is krap, waardoor het volgens Omring tot afschaling van de zorg kan komen als er onvoldoende zorgmedewerkers op Texel zijn. Regio-manager Katrijn van der Vlerk van Omring: "We kunnen openstaande vacatures alleen invullen als we nieuwe medewerkers ook huisvesting kunnen bieden."


De zes chalets zijn een noodoplossing. Er waren aanvankelijk plannen om tien permanente woningen voor zorgmedewerkers nabij de Schuttehof en de Schuttehoek te realiseren (als onderdeel van een project met in totaal 18 wooneenheden), maar die realisatie kan volgens Woontij nog een paar jaar duren. Omring en Woontij hebben nu kortgesloten dat in de beoogde nieuwbouw op de plek van de Welkoop aan de Waalderstraat in Den Burg zes woningen voor Omring komen, zodat de medewerkers die straks in de chalets wonen op termijn kunnen doorverhuizen naar de Waalderstraat. Daarmee is volgens Omring de continuïteit van het wonen geregeld. Wanneer de huizen aan de Waalderstraat gebouwd gaan worden, is nog niet duidelijk. De planning daarvan moet volgens Woontij nog worden vastgesteld. Tot die tijd huurt Omring, dat de chalets in eigendom heeft, de grond aan de Verzetstraat van Woontij. De chalets zelf worden maximaal twee jaar aan medewerkers verhuurd en gaan weg als Woontij begint met de bouw van de 18 wooneenheden aan de Verzetstraat.


Volgens Van der Vlerk zitten er diverse voordelen aan de oplossing die nu bedacht is. De locatie was meteen beschikbaar en de wooneenheden passen in het bestemmingsplan. Dat gaat al uit van de komst van acht woningen. De chalets passen binnen het bouwvlak en er wordt voldaan aan de regels voor parkeerruimte. "Er zijn al veel kabels en leidingen dichtbij beschikbaar, waardoor aansluitkosten relatief beperkt blijven. Met de huur van deze locatie en aankoopkosten van de wooneenheden wordt het wegvloeien van zorggelden naar dure vastgoedoplossingen voorkomen."