Mariët van der Werf: elke dag even een rondje met de hond.
Mariët van der Werf: elke dag even een rondje met de hond. Foto: Jeroen van Hattum

Basisscholen zijn ziel van een dorp

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben 47 jaar geleden geboren in De Koog, op bungalowpark ’t Hoogelandt. Ik ben de dochter van Wouter van der Werf en Marijke Dros en heb nog 2 broertjes Egbert en Robert. Tot mijn 10e jaar heb ik in De Koog op school gezeten. Daarna de laatste 3 klassen op de Thijsseschool in Den Burg. Al jong wilde ik advocaat worden. Na 5 jaar mavo en 1 jaar havo ging ik door naar de MEAO in Den Helder. Daar heb ik de kant gekozen waar ik het vak recht had. Omdat ik nog steeds advocaat zou worden. Door een stage bij de NBC ben ik voor een verzekeringsopdracht bij Jos Kager terecht gekomen. Daar kon ik een vaste baan krijgen, terwijl ik nog in mijn laatste jaar MEAO zat. Sinds februari 1996 ben ik werkzaam bij (nu) VOF Jos Kager & Partners. In juni 1996 heb ik mijn diploma gehaald en in september datzelfde jaar een huis gekocht met Barry Zegel en sindsdien samenwonend in het fijne dorp Oudeschild. Nu met onze 3 dochters Fleur (20), Tess (17), Roos (14), hond en 2 katten.



Wat voor werk doe je? 

Samen met mijn collega Richard verzorg ik de hypotheekdossiers en het woningaanbod. Vorig jaar heb ik mijn diploma’s Vermogen en Hypotheekadviseur gehaald. Alweer 26 jaar in dienst bij VOF Jos Kager & Partners en nog steeds veel plezier in mijn werk.

We hebben genoeg kennis op Texel om op terug te vallen


Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

Ik sport graag. Elke woensdag met een vaste groep meiden (inmiddels ook wel vriendinnen) bootcampen bij Lust for Sport. Dat is echt heilig voor mij. Ook sport ik bij Sportschool Texel, daar boks en fitness ik. Verder vind ik een gezellig samenzijn leuk, borrelen, etentjes, dansen en uitgaan met vrienden. Heerlijk! 


Vijf jaar geleden heb ik de toen 2-jarige labrador van een kennis overgenomen. Met haar wandel ik graag over ons eiland. Ik ben nog elke dag blij met deze lieverd.

Ook bestuurswerk vind ik leuk. Ik ben begonnen bij de MAB als sectorhoofd oriëntatieritten. Een leuke tijd en leuke mensen ontmoet. Daarna penningmeester bij Gymvereniging Oudeschild en later voorzitter geworden. Destijds met het bestuur een andere gymleraar aan kunnen trekken waardoor we de vereniging konden redden. Bij een aantal leden zagen wij potentie om aan wedstrijden mee te doen. Lid geworden van de KNGU en ik ben de cursus jurylid gaan volgen zodat we met onze turnsters wedstrijden konden doen aan de overkant. Het ‘werk’ voor deze vereniging heb ik altijd met veel liefde gedaan. Ook in die tijd veel geleerd en mooie mensen leren kennen. 


Toen Dorpscommissie Oudeschild een doorstart maakte, heb ik mij aangemeld als bestuurslid. Ik wilde graag wat betekenen voor mijn dorp. Het contact met de gemeente was ik al gewend vanwege de gymvereniging, maar dit contact was behoorlijk intensiever. Na de verkiezingen in 2018 ben ik bij Texels Belang terecht gekomen. Snel daarna commissielid geworden. Doordat dit veel tijd in beslag neemt heb ik de keuze gemaakt om te stoppen bij de dorpscommissie. Sinds kort ben ik ook prioriteitsaandeelhouder bij De Krim. Erg interessant.


Wat heb je met kunstschilder Blok van der Velden?

Blok van der Velden is de vader van mijn vader, dus mijn opa. Ik vind veel werk van hem mooi. Vooral de schilderijen met de doorkijk vanuit de duinen naar het strand. Prachtig! 


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Het ons-kent-ons vind ik erg prettig. Ik ervaar de Texelaars als fijne mensen. Het voor elkaar klaar staan, daar hou ik van.


Wat zou er op Texel vooral moeten blijven zoals het is? 

Onze cultuur en daar versta ik voornamelijk de Meierblis en Ouwe Sunderklaas onder. Maar ook onze mentaliteit en natuur. De diversiteit van alle dorpen zou ik ook graag willen behouden. En vooral ook in alle dorpen de basisscholen behouden. Dit is naar mijn mening de ziel van een dorp. 


Wat zou er op Texel anders mogen?

Het teveel aan invloed van de overkant. Wij hebben genoeg kennis hier op Texel waarop teruggevallen kan worden. Kennis van de overkant kan altijd nog binnengehaald worden.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

William Witte! Wat hij het afgelopen jaar heeft meegemaakt, wat een rollercoaster voor hem en ook zijn gezin. En toch positief blijven. Ook iedereen die in deze tijd op welke manier dan ook zijn hoofd boven water probeert te houden. Voor genoeg mensen is dit een nare tijd, maar ze kunnen het toch positief inzien en proberen op een creatieve manier toch deze tijd door te komen. Daar heb ik echt veel respect voor. Ik vind het wel iets te makkelijk om overal maar tegen aan te schoppen.


Hoe heb je de coronatijd beleefd?

Ik heb er eigenlijk niet zoveel last van gehad. Mijn werk ging gewoon door. In het begin wel een aantal keer thuisgewerkt. Doordat er geen feestjes etc. waren heb ik wel 2 diploma’s kunnen halen. Ik vind het heel erg voor de mensen die dit als een nare tijd ervaren.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Ik ben met het toerisme opgegroeid. Ben dus wel wat gewend. Het bungalowpark heb ik destijds niet over willen nemen, omdat ik toen behoorlijk klaar was met de toeristen. Maar het hoort bij het eiland en het is goed. Alleen moet het wel goed in balans blijven.

In deze periode kan ik wel het verschil merken tussen de toerist die naar Texel toe wil komen en ‘moet’ komen. En ja wat is druk? Dat is voor iedereen weer anders. Zelf gaan wij 's zomers ook naar populaire vakantiebestemmingen. En dan zijn wij die vervelende toerist hahaha.


Wat doe je over vijf jaar? 

Ik denk nog steeds hetzelfde werk, ik vind het erg leuk om te doen. En ook nog wel wat bestuurswerk (in vereniging of politiek). 


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien? 

Fred Oosterhof. Ik heb hem leren kennen bij Texels Belang als een rustig persoon. Voor zijn werk is hij veel aan de overkant en hij zal genoeg kunnen vertellen.