Het Toeristische Toekomstplan moet voorkomen dat de toeristische druk op het eiland te groot kan worden.
Het Toeristische Toekomstplan moet voorkomen dat de toeristische druk op het eiland te groot kan worden. Foto: Jeroen van Hattum

Terugblik: toekomstplan moeizaam proces

De Texelse Courant blikt in aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart terug op de afgelopen vier jaar van de gemeenteraad. Deel 8: het Toeristisch Toekomstplan.

Het is in 2018 aan het begin van de huidige raadsperiode hét grote project van coalitiepartijen Texels Belang, VVD en GroenLinks: een integraal toeristisch toekomstplan met een visie op het toerisme, infrastructuur, verkeersstromen en bereikbaarheid zodat de druk van het toerisme niet de overhand gaat krijgen op het dagelijks leven. De economie en de spreekwoordelijke rust/ruimte op het eiland moeten in balans blijven.


Het lukt de raad om in vier jaar tijd tot het beoogde plan te komen, maar het is een moeizaam proces. Het geheel begint met een startnotitie waar de raad op 17 oktober 2018 mee instemt met uitzondering van de PvdA (dan nog oppositie). De sociaaldemocraten vinden het jammer dat het toekomstplan vooral over ruimtelijke onderwerpen gaat en niet over zaken als lage inkomsten, personeelstekorten en huisvestingsproblemen. Het college gaat aan de slag, waarna begin 2021 dertien kaders worden geformuleerd (in een richtinggevende notitie) die de basis moeten vormen voor het Toeristische Toekomstplan. Zodra het college de kaders in de commissievergadering van 9 februari 2021 aan de politieke partijen voorlegt om ‘te kijken of ze op de goede weg zijn’ raakt de balans in het politieke proces echter even zoek.


Er ontstaat onder meer onduidelijkheid over de vraag of het college nog met een visie of al met een plan bezig is. Oppositiepartijen D66, CDA, Texel 2010, Fractie Koot en GroenLinks (in september 2020 uit de coalitie gestapt) komen met tal van aanvullingen en wijzigingen. GroenLinks gaat het verst met een heel pakket aan alternatieve kaders ter vervanging van de kaders die het college heeft opgesteld. Coalitiepartijen TB, VVD en PvdA vinden dat het college de ruimte moet krijgen om de kaders uit te werken en komen met geen enkele aanvulling of wijziging. 


Het leidt in de raadsvergadering van 18 maart 2021 tot de situatie dat de raad geen besluiten neemt, maar alle inbreng naar wethouder Hennie Huisman (toerisme) doorschuift. Zij presenteert in juni 2021 een aangepaste notitie waarin de dertien kaders zijn vervangen door zes pijlers. In de commissievergadering van 15 juni 2021 komen tal van betrokken organisaties op Texel aan het woord om ook hun visie te geven. In de raadsvergadering van 22 september 2021 wordt het plan (op basis van de zes pijlers) goedgekeurd, al is het met hakken over de sloot. TB, VVD, PvdA en Texel 2010 stemmen vóór waardoor er zeven stemmen voor en zes stemmen tegen zijn. Raadsleden William Witte (TB) en Jur Schuiringa (VVD) zijn afwezig, waardoor de coalitie twee raadsleden mist en de voorstem van Texel 2010 doorslaggevend is. CDA, GroenLinks en D66 stemmen tegen. Het CDA heeft er moeite mee dat het college ruimte wil bieden voor kleinschalige ontwikkelingen aan de oostkant van het eiland. Dat staat volgens het CDA haaks op de visie uit de jaren zeventig om het toerisme aan de westkant te concentreren.


Het vastgestelde plan is de basis voor diverse te nemen maatregelen die een verdere groei van toeristische slaapplaatsen op Texel moeten tegengaan. Het college stelt een uitvoeringsagenda op waarin staat welke maatregelen als eerste prioriteit krijgen. Het komt niet tot een beddentelling en dat wordt door een hoop Texelaars als een gemis ervaren.