Peter van Sijp wil zich richten op een zetel in Provinciale Staten

Peter van Sijp, die de afgelopen acht jaar op Texel raadslid voor de VVD, is geweest wil zich gaan inzetten om Statenlid te worden voor de VVD in Provinciale Staten van Noord-Holland.

Van Sijp verlaat na de verkiezingen de gemeenteraad, zodat hij zich het komend jaar volledig kan richten op de provincie. De verkiezingen voor Provinciale Staten staan gepland op 15 maart 2023. Volgens Van Sijp is het aan de provinciale VVD om hem op de kieslijst te zetten, maar hij wil zich hardmaken voor een plek in de Staten. Op het moment zit er geen enkele Texelaar in het provinciebestuur. 


Van Sijp wil zich er onder meer inspannen voor een provincie die minder ongrijpbaar voelt. "Een provincie gaat over essentiële zaken als wonen, bereikbaarheid, openbaar vervoer en wegen. Neem de Pontweg, dat is een provinciale weg. Hoe lang zeuren we al niet over een rotonde op de gevaarlijke kruising met de Keesomlaan? Daar wil ik mee aan de slag. Wonen wordt natuurlijk ook een enorm punt de komende vier jaar." Een Texelaar in Provinciale Staten kan volgens Van Sijp voor alle partijen op het eiland voordeel bieden. "De hele Noordkop kan ervan profiteren. De provincie houdt niet op bij Schiphol, Amsterdam en Haarlem. Het stukje daarboven, met name de Noordkop, wordt wel eens uit het oog verloren. Dat wil ik graag beter op de kaart zetten.” 


De zelfstandigheid van Texel is volgens Van Sijp van groot belang. "Maar die is wel in het geding, aangezien Texel een kleine gemeente is. De zelfstandigheid behouden lukt alleen door samenwerking te zoeken, enerzijds in de Noordkop, anderzijds met de andere Waddeneilanden." Met de eilanden heeft hij ervaring; Van Sijp was eerder zes jaar VVD-raadslid op Terschelling waar hij woonde voordat hij naar Texel verhuisde. Volgens de VVD kan Van Sijp daardoor met recht een eilander worden genoemd.