De herinrichting van de pomploze Stenenplaats in Den Burg.
De herinrichting van de pomploze Stenenplaats in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

"Pomp onderdeel geschiedenis"

De Historische Vereniging heeft een beroep gedaan op raad en college om de pomp op de Stenenplaats in Den Burg te laten terugkeren.

De Historische Vereniging stelt in een brief aan raad en college ervan uit te gaan dat de pomp weer terug komt op zijn oude plaats. Volgens de vereniging heeft de pomp eeuwenlang als watervoorziening voor (een gedeelte van) Den Burg gefungeerd waardoor hij onderdeel van Texel is.


“De pomp is niet voor niets meerdere malen van een vernieuwde opbouw voorzien. Hij is onderdeel van en symbool voor onze geschiedenis. Het is van belang dat we dit soort beelden, symbolen behouden als onderdeel van onze Texelse cultuur.”

Volgens de vereniging is er sprake van een geschiedenis die zich aan het herhalen is. “In 1929 was de pomp defect, maar werd hij na opmerkingen in de gemeenteraad door de eigenaar - de gemeente Texel - gerepareerd en na verontruste vragen weer teruggeplaatst.”


De vereniging zegt erop te rekenen dat de gemeente wederom voldoende verantwoordelijkheidsbesef en cultuurhistorisch gevoel heeft om de pomp terug te plaatsen. “We hopen dat we dat verhaal van ‘onder de pomp’ kunnen blijven vertellen. Wanneer de gemeente de pomp laat ‘verdwijnen’ geeft dat ook landelijk een vreemd signaal af hoe Texel met zijn erfgoed omgaat. Dat kan toch niet uw bedoeling zijn?”