Huizen, zoals hier aan de Ruijslaan, staan of stonden op erfpachtgrond van Staatsbosbeheer.
Huizen, zoals hier aan de Ruijslaan, staan of stonden op erfpachtgrond van Staatsbosbeheer. Foto: Gerard Timmerman

Erfpachters blij met uitspraak rechter in langdurig geschil met SBB

Als erfpachter van Staatsbosbeheer (SBB) ben je gebonden aan je grond. Je huis staat er immers op. Bij het bepalen van de erfpachtsom of de afkoop wordt van beide partijen redelijkheid verwacht.


Maar van redelijkheid was bij SBB en het Rijksvastgoed Bedrijf (RVB) geen sprake, heeft de rechter nu bevestigd. Erfpachters bij SBB voelden zich na de “exorbitante” verhoging van de canon en de torenhoge afkoopsom met hun rug tegen de muur gezet. Er waren er die besloten hun huis te verkopen of de erfpacht af te kopen. Doordat de erfpachtverhoging de waarde van hun bezit drukt, moesten verkopers genoegen nemen met een lagere prijs. Maar wie besloot de erfpacht af te kopen, moest daar een hoge prijs voor betalen. Onderhandelen was er niet bij, er moest binnen een bepaalde termijn worden gereageerd.

Opluchting bij Harry Wuis en Maarten Roeper van Stichting Erfpachters Texel (SET) nu Rechtbank Den Haag heeft bepaald dat SBB “met voortvarendheid” een nieuw aanbod dient te formuleren. Vanaf 2008 is SET verwikkeld in een geschil met SBB en het Rijksvastgoedbedrijf over de erfpacht.

De rechtbank maakte korte metten met de (rekenkundige) toetsingsmethode voor het bepalen van de erfpacht. Zoals het niet toepassen van een individuele taxatie per perceel en beperkingen in de taxatie die SBB heeft opgelegd en het achterhouden van inzichten waarop de waarde is bepaald. Er is onvoldoende dan wel geen rekening gehouden met de bebouwde staat van het erfpachtperceel en de beklemming (eeuwigdurend, ondeelbaar zakelijk recht op een onroerende zaak van een ander) van de erfpacht wordt niet transparant en realistisch toegepast. Ook de generieke verhoging van 14,3 procent is afgewezen.

SBB en RVB moeten hun huiswerk nu overdoen. De uitspraak heeft gevolgen voor de erfpachtcanon en voor de koop- en afkoopprijs van de erfpacht. Ook met terugwerkende kracht. Dat betekent dat zo’n acht tot tien erfpachters die de grond eerder hebben gekocht en teveel geld hebben betaald, moeten worden gecompenseerd.

SBB is tevens veroordeeld in de kosten. Een pittig bedrag, maar slechts een klein deel van de juridische kosten die de erfpachters hebben gemaakt en de vele tijd die ze er in hebben gestoken. 

Wuis: "Maar we zijn zeer tevreden dat die verhoging van 14,3 procent nu van tafel is. We mogen verwachten dat het nu een realistische prijs wordt."

SBB heeft nog wel de mogelijkheid om tegen het vonnis in beroep te gaan.