Harry Wuis (links) en Maarten Roeper met het dossier over de erpachtkwestie.
Harry Wuis (links) en Maarten Roeper met het dossier over de erpachtkwestie. Foto: Gerard Timmerman

Rechtbank maakt gehakt van taxatie erfpachtpercelen SBB

Een langlopend geschil tussen Stichting Erfpachters Texel (SET) enerzijds en het Rijksvastgoed Bedrijf (RVB) en Staatsbosbeheer (SBB) anderzijds over de prijstoets voor erfpachtgrond is door de rechtbank Den Haag in het voordeel van de erfpachters beslist. 


Het geschil bestaat al sinds 2008. Na de privatisering voerde SBB “exorbitante” verhogingen door van de canon die erfpachters jaarlijks betalen. Dit gebeurde bij de heruitgifte voor een nieuwe erfpachtperiode van 30 jaar. Zo steeg de canon voor een perceel aan de Ruijslaan van €3.500,- naar €12.000,-. Hierop kwamen de erfpachters in actie. 20 van de 33 erfpachters verenigden zich in SET en traden in overleg met SBB en leden van de Tweede Kamer om tot een realistische vaststelling van de canon te komen. Tevens werd de mogelijkheid verkend voor aankoop van individuele pachtpercelen. Dit resulteerde erin dat bij erfpachtpercelen waarop woningen of gebouwen staan aankoop of afkoop van percelen mogelijk werd. Daarmee was een belangrijk eerste doel van SET bereikt.

Volgende stap van SET was om met SBB-erfpachters van Vlieland en Terschelling overleg met SBB te starten om tot een juiste waardering van de erfpachtpercelen te komen. Dit resulteerde in het rapport Van der Werf, vernoemd naar de gelijknamige commissie. Daarin zaten vertegenwoordigers van de eilanden en een erfpachtdeskundige van elke partij. Na twee jaar resulteerde dit in een akkoord tussen de partijen over de wijze en de factoren voor een realistische taxatie.

Maar na enige tijd meldden SBB en het RVB de uitkomsten van het rapport onvoldoende te vinden. Het RVB bepaalde een eigen taxatienorm voor SBB. Met onder meer een generieke verhoging van de erfpachtsom van 14,5 procent. SET: "Het was slikken of stikken." SET pikte het niet en legde de "schandalige behandeling" voor aan de rechtbank en nam Advocaten Corten De Geer Amsterdam in de arm, deskundigen in erfpachtzaken. De rechtbank maakte vorige week korte metten met de rekenkundige methode van RVB en SBB. De prijstoets is in strijd met het zorgvuldigheidsbeginsel, evenals het prijsaanbod van SBB. De rechtbank kwalificeert het optreden van SBB/RVB jegens de erfpachters zelfs als een onrechtmatige daad. SBB moet een nieuw aanbod formuleren en RVB moet de toetsing van dit prijsaanbod overdoen. Meer op pagina 2.