De schapenboet in De Westen.
De schapenboet in De Westen. Foto: Kees Boon

Boetproblematiek

Verbazing bij Anton Bakker. Hij leek ineens het mikpunt van kritiek in de schapenboetdiscussie van Stichting Kernwaarden Texel. Volgens Bakker wilde hij restaureren, maar was zijn boet geen boet.

Dinsdagavond nam Anton contact op met de redactie: "Staat zomaar mijn ingevallen boet op de voorpagina in de Texelse Courant. Best merkwaardig want er staat bij 'schapenboet'.  En dat was juist het probleem. Deze boet was ouder dan menig Schapenboet, maar deze was niet met een vierkantconstructie gebouwd, en voldeed dus niet aan de Texelse schapenboet-benaming. Ik heb meerdere keren geprobeerd om hem te laten restaureren uit het schapenboetenpotje. Maar iedere keer kreeg ik te horen dat het geen echte is en dus niet in aanmerking komt. Aangezien de hele fundering verzakte had het geen zin om de kap op te knappen. En dan rest er maar één oplossing. Helaas."

De eigenaar van de boet vervolgt: "Ik heb discussies met natuur en landschapsvereniging De Lieuw gehad. Mijn boet is een landschapselement. Ik heb weinig aan de boet op die plek. Een half jaar door de nattigheid onbereikbaar, maar heb er wél aardigheid in. Alleen niet voor mijn rekening. Het zou ook voor algemeen belang zijn. Als landschapsstoffeerder. Een beetje verdrietig word ik er wel van. Ik heb van alles geprobeerd en dan lijkt het nu net alsof ik de schuld heb aan een ingestorte boet. Althans, zo maak ik op uit het stuk van stichting kernwaarden."

Het is tekenend voor de strijd die ook de 'boetenbezitters' moeten leveren voor het behoud van deze karakteristieke bouwwerken. Zo had een eigenaar van een boet bij de rotonde Rozendijk in 2011 een verhard pad aangelegd, zodat hij de boet daadwerkelijk kon gebruiken. Dit pad moest worden verwijderd. Het motiveert niet tot behoud van de boeten, die geen gewin opleveren voor de eigenaren zelf. Bakker had naar eigen zeggen willen inspreken tijdens een speciale vergadering op het gemeentehuis vorig jaar. Deze werd vanwege de coronapandemie gecanceld.


Toenmalig wethouder Jaap Vlaming sprak zich in 2020 uit voor behoud van de boeten op het eiland. "De schapenboeten in het Texelse landschap verdienen het om als Texels erfgoed behouden te blijven." Hij deed dit aan de hand van een gemeentelijke inventarisatie naar de uiterlijke onderhoudsstaat van alle driehonderd monumenten op Texel, waaronder schapenboeten. Texel kent er een stuk of zeventig, waarvan een deel op instorten staat. Volgens een reportage die mediapartner NH Nieuws uitzond, kende Texel ooit zo'n tweehonderd schapenboeten waar hooi werd opgeslagen voor de schapen die in het land stonden. Ongeveer tien jaar geleden lagen er voorstellen van het college om eventueel kleinschalige bedrijven en wonen in schapenboeten mogelijk te maken via de Structuurvisie 2020, maar daar gingen de politieke partijen toen voor liggen. Een paar boeten hebben sindsdien wel de functie trouwlocatie gekregen en zien er goed opgeknapt uit.


Stichting Kernwaarden Texel staat open voor suggesties die meehelpen aan het behoud van de boeten. Hierbij stond echter een verkeerd e-mailadres. Het juiste adres is: info@stichtingkernwaardentexel.nl.