Jan Veenendaal en Lies de Chavonnes Vrugt.
Jan Veenendaal en Lies de Chavonnes Vrugt. Foto: Jeroen van Hattum

Mijlpaal voor bridgers

Een bijzondere mijlpaal voor Lies de Chavonnes Vrugt en Jan Veenendaal uit Den Burg in het bridgen op Texel: beiden hebben het aantal van liefst 10.000 meesterpunten van de Nederlandse Bridge Bond behaald.

Dat zijn punten die door de bridgebond aan gespeelde wedstrijden worden toegekend. De twee zijn met het behalen van de 10.000 punten beiden kandidaat-bondsmeester bij de bridgebond geworden. De 10.000 is een aantal dat niet zomaar bereikt wordt en dat blijkt uit de speelhistorie van de twee. Jan kwam 22 jaar geleden via een opleiding bij WSOW in Den Helder in contact met het kaartspel en Lies nog wat langer geleden via de schaakclub van haar man waar in dezelfde ruimte bridge werd gespeeld. Ze hebben sindsdien beiden dezelfde ervaring opgebouwd: een fantastisch spel om te spelen, vooral omdat het continu vraagt om alertheid en concentratie om in de gaten te houden wat je bridgepartner en de tegenstanders doen met de 52 kaarten die in het spel betrokken zijn.


De meesterpunten worden toegekend op basis van de sterkte van de tegenstander: winst tegen een minder sterke tegenstander levert weinig punten op, winst tegen een sterkere tegenstander levert meer punten op. Op een speelavond (zes rondes van elk vier wedstrijden) kunnen gemiddeld tien tot twaalf meesterpunten worden behaald, maar dat is afhankelijk van het spel en de kaarten die worden toebedeeld. "Dat is ook één van de mooie onderdelen bridge. Het kan soms tegenzitten en dan is het de kunst om je toch meteen weer op het volgende spel te richten en om het spel dat wat minder ging achter je te laten." Jan en Lies zijn allebei actief voor zowel Groot Slem in Den Burg als Alert in Oosterend. 


Het mooie is volgens de twee niet alleen het spel, maar ook het contact met elkaar tijdens en na het bridgen. "Dat hebben we de afgelopen twee jaar wel gemist door de corona. We zijn via de computer blijven bridgen en daar kon je chatten met elkaar, maar het is leuker om elkaar in het echt te zien." Lies: "Ik kon het ook merken dat je je wat duffer gaat voelen als je minder vaak bridge speelt." Bij Groot Slem spelen Lies en Jan met elkaar samen, bij Alert hebben ze allebei een andere bridgepartner. Lies bereikte de 10.000 een paar weken geleden, Jan ging afgelopen dinsdagavond over de grens tijdens een digitaal toernooi van bridgers op Texel, Vlieland en Terschelling. Dat ze digitaal makkelijk tegen de andere eilanden kunnen spelen, is mooi meegenomen, maar er wordt naar uitgekeken ook weer in echt tegenover elkaar te zitten om te bridgen.