Ziekenhuis en ontslag


Het komt één keer in de zoveel tijd voor: Texelaars die om wat voor reden dan ook in het ziekenhuis in Den Helder moeten zijn, op een gegeven moment weer naar huis mogen, maar vervolgens niet meer de laatste boot terug naar het eiland kunnen halen. 

Het heeft al een paar keer tot ophef en ingezonden brieven geleid. Een nachtje in het ziekenhuis blijven is meestal geen optie, waar dus elders een adres gevonden moet worden. Het gebeurde vorige week nog bij een Texelaar die na onderzoek om kwart voor twaalf in de avond werd heen verwezen en vervolgens bij familie terecht kwam. Een woordvoerder van de Noordwest Ziekenhuisgroep laat weten dat in het ziekenhuis in Den Helder het beleid is gekomen dat bewoners van Texel die niet meer terug kunnen naar het eiland zich bij de receptie van het ziekenhuis kunnen melden. "De medewerker van de receptie gaat vervolgens op zoek naar een hotelkamer. Dat is meestal bij het dichtstbijzijnde hotel, daar is meestal een kamer beschikbaar." 

Voor het ziekenhuis is het vaak niet mogelijk een bed beschikbaar te stellen, omdat ze de bedden voor de zorg nodig hebben. De briefschrijver stelt zich de vraag of het niet mogelijk is dat er bij het ziekenhuis in Den Helder 'Gasthuizen' komen zoals die ook bij andere ziekenhuizen bestaan. Volgens de woordvoerder is dat voor het Helderse ziekenhuis niet rendabel.