Verval van schapenboeten op verschillende plekken op Texel.
Verval van schapenboeten op verschillende plekken op Texel. Foto: SKT

Treurig beeld van schapenboeten

Stichting Kernwaarden Texel (SKT) maakt zich grote zorgen over de staat waarin veel schapenboeten verkeren.


"De beste illustratie wordt gevormd door het verdwijnen van meerdere boeten. Recent is er weer een tweetal boeten verdwenen. De ene was gelegen bij boerderij De Oplossing aan de Nesweg en de andere aan de Laagwaalderweg in Oudeschild. Beide zijn na het stadium ruïne inmiddels helemaal verdwenen. Niets herinnert er meer aan."

De inschrijving in het monumentenregister van de boet aan de Nesweg betrof een Rijksmonument waarvan de inschrijving is doorgehaald op 29 juni 2021 zonder vermelding van een uitschrijfdatum. Een andere schapenboet (ruïne) aan de Laagwaalderweg was volgens het monumentenregister op 29 juni 2021 nog een Rijksmonument met een halve rieten kap. Status: uitgeschreven. Ook op de Veenselangweg blijkt een schapenboet , rijksmonument, uit het register uitgeschreven op 29 juni 2020. 

Er zijn meer boeten die zonder ingrijpen op korte termijn zullen verdwijnen. Bijgaande foto’s geven een treurig beeld van de situatie.

Vorig jaar heeft de gemeente per mail een enquête uitgevoerd onder bezitters van een schapenboet. Daarin werden ruim twintig van de eigenaars 66 boeten op Texel bevraagd op hun belang(stelling) en mogelijkheden om hun boet in goede conditie te houden. Volgens SKT is er echt haast geboden met het maken van aangepast beleid en regelgeving. "Alle opties moeten echt snel in beeld komen zodat de politiek zich erover uit kan spreken en de hand aan de ploeg kan. En dan gaat het wat SKT betreft zowel over geld voor de boeten op de huidige plek als over planologische mogelijkheden met verplaatsing gekoppeld aan (ver) nieuwbouw. Ook de handhaving van de instandhoudingsplicht en de procedure die leidt tot in- en uitschrijving uit het monumentenregister moet tegen het licht worden gehouden."

De Stichting Kernwaarden Texel wil graag meedenken en staat open voor suggesties uit de Texelse samenleving om te zien wat er gedaan kan worden om deze karakteristieke cultuurhistorische iconen voor het Texelse landschap te behouden.

Reacties kunnen worden gemaild naar: info@kernwaardentexel.nl