Zeemanskerk in Oudeschild.
Zeemanskerk in Oudeschild. Foto: Jeroen van Hattum

Geld voor restauratie van kerken

Het Texelfonds doneert €10.000,- voor een grote restauratie die gaat plaatsvinden aan de Zeemanskerk in Oudeschild en de Waddenkerk in Oudeschild.

Dat heeft het lokaal gemeenschapsfonds laten weten. De Zeemanskerk (gebouwd in 1648) en de Waddenkerk (van 1839) zijn eigendom van de Protestantse Waddengemeente Texel en staan op de lijst van rijksmonumenten. Periodieke inspectie en aanvullend onderzoek van de Monumentenwacht Noord-Holland wezen uit dat beide kerken onder meer door de invloed van zout in de lucht aan een grote restauratie toe zijn. De restauratie moet dit jaar plaatsvinden en is begroot op in totaal €581.928. Ongeveer €150.000 wordt vergoed door de Provincie en het Rijk, de rest moet worden betaald door kerk zelf en met steun van fondsen. De €10.000,- van het Texelfonds komt uit het fonds Koninklijke NV TESO, een van de deelfondsen van het Texelfonds.


Dat stelt ook €2.500,- beschikbaar voor de Stichting Wooninitiatief Down Town om het gezinsvervangend woonhuis aan de Burgerhoutstraat in Den Burg uit te breiden. In het huis wonen zes jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Ze hebben elk hun eigen appartement, maar er is behoefte aan meer leefruimte en uitbreiding van de gezamenlijke voorzieningen, zoals de keuken en huiskamer. De uitbreiding is begroot op ruim €123.000,-. De bijdrage van het Texelfonds wordt betaald uit het Joustra en De Beurs Zorgfonds.