Registratieplicht voor toeristische verhuur in woonhuizen op komst

Registratieplicht voor alle woningen op het eiland die een vorm van toeristische verhuur aanbieden, actualisatie van de planologische slaapplaatsenregistratie en aanpassing van regelgeving in de bestemmingsplannen.

Het zijn een aantal zaken waar het college zich dit jaar op toe wil leggen op basis van het Toeristisch Toekomstplan dat de gemeenteraad vorig jaar heeft vastgesteld. Onderdeel van het toekomstplan is een zogeheten 'uitvoeringsagenda' waar beschreven staat waar de komende twee jaar aan wordt gewerkt om het toerisme op het eiland beheersbaar te houden (uitgangspunt van het Toeristisch Toekomstplan). De politieke partijen praten op dinsdag 1 februari in commissieverband over de uitvoeringsagenda die het college op tafel heeft gelegd.


Hoogste prioriteit heeft de invoering van de registratieplicht voor woningen waar toeristische verhuur wordt aangeboden zoals bed-and-breakfast. De meeste overlast van het toerisme doet zich voor in de directe leefomgeving van inwoners en bed- and-breakfast wordt nu ook nog niet meegeteld in de planologische slaapplaatsenregistratie. De registratieplicht gebeurt op basis van de Wet toeristische verhuur van woningen die inhoudt dat iedereen die zijn of haar woning toeristisch verhuurt (of een deel daarvan) zich moet registreren. "De gemeente sluit hierbij aan op het landelijk registratiesysteem van de VNG en ministerie van BZK. Dit systeem wordt gekoppeld aan het zaaksysteem van de gemeente Texel. Dit traject is opgestart."

 

Bedoeling van het college is verder om in de eerste helft van dit jaar de planologische slaapplaatsenregistratie te actualiseren.  Dat is de registratie die bepalend is het aantal van 45.000 toeristische slaapplaatsen. Burgemeester en wethouders voeren ter argumentatie aan dat een deel van de gegevens in het slaapplaatsenregistratiesysteem al wat ouder is, zoals bijvoorbeeld de nog geregistreerde particuliere kampeerplekken en dat die plekken nu niet meer bijgehouden worden. Het college wil extra capaciteit inhuren om het systeem uiterlijk 1 juli geactualiseerd te hebben. De uitvoeringsagenda bevat zo tal van actiepunten, waaronder ook het opstellen van een zogeheten paraplu-bestemmingsplan om een aantal regelingen op gebied van verblijfsrecreatie aan te trekken. Het college vraagt de raad om voor 2022 en 2023 in totaal €494.000,- beschikbaar te stellen, zodat de gemeente extra capaciteit in huis kan halen om de voornemens uit te voeren. Bedoeling is dat te dekken uit de algemene reserve en om vanaf 2023 structureel €30.000,- voor de uitvoeringsagenda in de begroting te laten meelopen.