Drankjes voor tijdens de winter(sport).
Drankjes voor tijdens de winter(sport).

Obstler en andere winter(sport)drankjes

Het lijkt erop dat we, in tegenstelling tot de vorige winter, allemaal weer wat meer ruimte krijgen om op reis of uit te gaan, ondanks de hoog oplopende besmettingscijfers. Slijter Jan de Wit neemt de lezer mee op een tourtje winterproducten.

Heel bekend in de wintersportlanden is Obstler, een op jenever lijkende drank althans wat kleur betreft. In de Duitse taal betekent het woord Obst fruit. Het wordt gemaakt van diverse soorten fruit, vaak appel en peer maar ook van andere soorten. De fruitsappen laat men vergisten, tijdens dit proces wordt de basisalcohol gevormd. Daarna wordt dit alcoholhoudende sap afgestookt, gedistilleerd, en op consumptiesterkte gebracht. Er bestaan veel varianten van dit product, vaak genoemd naar de gebruikte fruitsoorten en altijd betrekkelijk hoog in alcoholpercentage, rond 40%. In Franstalige landen wordt dit product Eau de Vie genoemd.


Een opvallend gegeven is dat er geen suiker aan toegevoegd wordt. Was dit wel het geval geweest dan had het product likeur geheten. Een eenvoudige Obstler wordt meestal gekoeld of zelfs uit de diepvries geserveerd, waarbij in dat geval de glaasjes er ook uit komen. De betere en fijnere vruchtendistillaten komen het best tot hun recht op een temperatuur van 18 tot 20 graden Celsius. Het aroma en de smaak komen zo het beste naar voren.

Kruidendranken is een andere groep winterproducten. Hieronder vallen onder andere Jägermeister, Berenburg en natuurlijk ons eigen Juttertje. Deze dranken bevatten tenminste 30% alcohol en worden bij voorkeur gekoeld of ijskoud geserveerd. De basis voor deze dranken is een neutrale alcohol, jonge jenever of brandewijn. Meestal worden ze langs de koude weg geproduceerd, d.w.z. de kruiden worden getrokken op de basisvloeistof; dus niet gedistilleerd. Deze producten combineren vaak heel goed met koffie of chocolademelk.

Een ander product dat zich, zeker in de winter, heel goed met chocolademelk laat combineren is rum, met name de bruine. Een normale bruine rum volstaat vaak, maar de echte Oostenrijkse Stroh Inländer rum is natuurlijk het einde om het ultieme wintersportgevoel te beleven. Deze is te koop in verschillende sterktes, te weten 38, 60 en 80% alcohol.

Een variant op Stroh rum is de in de wintersportlanden welbekende Jägertee. Deze is gebaseerd op Stroh rum, aangevuld met zwarte thee en diverse kruiden, zoals vanille, steranijs, kruidnagel, sinaasappelschil en kaneel. Het wordt voornamelijk in de winter geserveerd waarbij 1 deel Jägertee wordt vermengd met 3 delen heet water. Een Hollandse variant hierop is Rumpunch.

Ten slotte wil ik in dit rondje winterartikelen nog Glühwein noemen. Dit is goed zelf te maken op basis van een rode wijn, bijvoorbeeld een Syrah, waar we onder meer sinaasappels, suiker, kruidnagels, laurierblaadjes, peperkorrels, steranijs en nootmuskaat aan toevoegen. Voor mensen die dit te ingewikkeld of te omslachtig vinden is Glühwein ook kant en klaar te koop in verschillende kwaliteiten. Een bekende inheemse variant hierop is Bisschopwijn.

Afbeelding