Michiel Stark van Stolk Mechnisatie is gediplomeerd APK-keurmeester voor trekkers.
Michiel Stark van Stolk Mechnisatie is gediplomeerd APK-keurmeester voor trekkers. Foto: Gerard Timmerman

Michiel Stark als eerste bevoegd voor APK-keuring van trekkers

Voor trekkers geldt vanaf 1 januari een verplichte APK-keuring. Eigenaars kunnen hun trekker laten keuren bij Stolk Mechanisatie.


De APK-keuring hangt samen met de per 1 januari ingevoerde kentekenplicht voor trekkers. “Trekkers moeten zijn goedgekeurd”, vertelt Michiel Stark van Stolk Mechanisatie. Hij haalde onlangs zijn papieren als APK-keurmeester tractoren. Hij is de eerste op het eiland die bevoegd is om APK-keuringen uit te voeren aan trekkers. “De keuring wordt gefaseerd ingevoerd en is nog niet verplicht voor alle tractoren. Nu geldt het voor trekkers met een snelheid hoger dan 40 km/uur. Nog niet voor andere trekkers, die worden ingezet voor landbouwdoeleinden, gemeente- of hovenierswerk en rupstrekkers.”

Michiel: “Net als bij de APK voor auto’s keuren we bij de trekkers de remmen, de banden, de verlichting en andere technische aspecten die zijn gericht op veiligheid. Als reparaties nodig zijn, dan kunnen we dat, uiteraard na overleg, hier ter plekke doen.”

Michiel (36) werkt sinds tweeëneenhalf jaar bij Stolk Mechanisatie, het bedrijf dat gespecialiseerd is in verkoop, verhuur en reparatie van tractoren, landbouwmachines, tuin- en parkmachines en grondverzetmachines.

“Ik ben vijftien jaar automonteur geweest. Daar is een omslag geweest naar elektronicatechniek. Mijn werk veranderde. De stekker er in en aan de laptop. Ik hou meer van mechanische techniek, een cilinderkop en dat soort werk. Bij de trekkers, landbouw-, tuin- en park- en andere machines sta ik weer echt te sleutelen. Veel leuker.”

“De opleiding tot APK-keurmeester was pittig”, bladert hij door een dik boek. “Maar wel belangrijk. Verlichting, remmen en dat soort dingen moet je gewoon op orde hebben. Maar het gaat verder. Ik verwacht dat de keuringseisen in de toekomst steeds verder worden aangescherpt, denk aan emissie en dat soort zaken.”

De invoer van de APK-keuring verloopt gefaseerd. Voor trekkers gebouwd in 1971 geldt de keuringsplicht bijvoorbeeld vanaf 1 juli 2021 en voor die uit 1988 per 1 maart 2022. Michiel: “Bij twijfel of vragen mogen ze gerust bellen met Stolk Mechanisatie. Dan vragen we het kenteken op bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer).”