Groothuis bij de aanleg van het nieuwe speelparadijs in 2019.
Groothuis bij de aanleg van het nieuwe speelparadijs in 2019.

"Prachtig dat aandeelhouders met deze stichting hebben ingestemd"

"Op het eiland gingen verhalen dat De Krim verkocht zou zijn aan een overkantse partij. Of dat we in gesprek zouden zijn. We zijn één keer benaderd, dat klopt. Verder dan een kort gesprek is dat nooit gekomen en met deze stap wordt een nieuwe toenaderingspoging ontmoedigd. De Krim hecht aan haar zelfstandigheid en de continuïteit als echt Texels bedrijf moet gewaarborgd blijven", vertelt Groothuis (vervolg pagina 1.)

De Krim heeft op Texel een marktaandeel van ongeveer 30 procent. "De Krim heeft in totaal ruim 13.000 vergunde bedden, bijna 12.000 zijn in gebruik en ongeveer 9500 slaapplaatsen worden verhuurd. Er werken hier 350 mensen, grotendeels Texelaars. Als Krim-organisatie streven we niet naar winstmaximalisatie. Zo zou een overkantse investeerder misschien minder geneigd zijn om het overgrote deel van het personeel ook in de stillere maanden aan het werk te houden. Mede door de vele recente overnames en de concentratie in onze sector, zijn grote onafhankelijke recreatiebedrijven als De Krim, in Nederland tegenwoordig op één hand te tellen", vervolgt Groothuis.  Dirk van der Beek, Voorzitter van de raad van commissarissen, stelt dat de huidige aandeelhouders vooral kijken naar lange termijn rendement. "Het is prachtig dat de aandeelhouders met deze Stichting hebben ingestemd, dat laat zien dat zij er hetzelfde instaan. Eerder was al gewaarborgd dat aandelen alleen nog door personen konden worden aangekocht en niet meer door bedrijven. Maar ook daarmee stel je een overname niet volledig veilig. Een bedrijf kan stromannen inzetten om aandelen te kopen en bovendien heb je ook enkele grote ondernemersfamilies die op zo'n manier aandelen zouden kunnen sprokkelen."

Van den Bruinhorst vult aan: "De aandelen waren al gesplitst, zodat ze bij erven makkelijker verdeeld kunnen worden over de kinderen. Allemaal maatregelen die een vijandige overname bemoeilijken. De bestuursleden van de Stichting, die voor vijf jaar zijn benoemd, hebben allemaal hart voor het eiland en De Krim. Met de Stichting Continuïteit is een overname in de toekomst niet honderd procent uitgesloten. "Maar het wordt bemoeilijkt en ontmoedigd. Mocht er toch een overnamepartij komen, zijn er echter diverse lagen waar men langs moet om tot verkoop over te kunnen gaan. RVC, de stichting, maar ook de aandeelhouders en directie zijn hierbij betrokken. Dit zou dus alleen gebeuren wanneer dit daadwerkelijk in het belang van De Krim en Texel is op de lange termijn", stelt Van den Bruinhorst.