Wat ik zeggen wou

Toerisme in 2022


Het idee om door hogere prijzen bij de TESO de toeristendruk te verlagen, moet door de TESO zelf als een “oneerbaar voorstel” zijn ontvangen. Als aanbieder van een snelle, veilige overtocht, ga je de klandizie niet ontmoedigen en tegenhouden door de prijzen te verhogen. Dat staat gelijk aan “vloeken in de kerk”.

Maar de achtergrond en bedoeling van het idee zijn duidelijk! De bedenker vreest in het komend jaar voor grote drukte en voor aantasting van onze eigen vrijheid en leefbaarheid. Precies zoals we dat hebben ervaren in de twee Covid vakantiejaren. Die vrees lijkt ook zeker gegrond als ik de halve pagina met het Nieuwjaarsbericht van TOP lees in de TC van 14 jan. jl.


Ik citeer: “In 2021 heeft Texel het toeristisch gezien fantastisch gedaan; een hoge bezettingsgraad gedurende een groot deel van het seizoen, gasten met een heel goed bestedingspatroon en…” , kortom een prachtig jubelverhaal, maar geen woord over de overlast die deze bezettingsgraad al meerdere jaren heeft veroorzaakt.

Maandenlang heeft dezelfde krant haar lezers gepolst over de gevolgen van dat economisch succes van de toeristensector en de uitkomst hiervan was danig verontrustend. Zo verontrustend dat de politiek haastig is overgegaan om een Toeristisch Toekomstplan te bedenken. Een plan om onze belangrijkste inkomstenpost te verduurzamen voor de nabije toekomst en voor onze kinderen en kleinkinderen.


Initiatieven om te verduurzamen mogen we van TOP ook eigenlijk niet verwachten als dat ingrepen in hun economie zou betekenen. Wat we wel van TOP mogen verwachten is dat zij alle bezwaren en klachten serieus neemt en gaat meewerken aan een verlichting van de drukte.

Bij het bevriezen en in stand houden van het huidige aantal bedden, is er alleen verlichting te bereiken door de huidige invulling van onze vrije dagen en vakanties aan te passen en te veranderen. En om ons, ons gedrag te laten veranderen, is een moeilijk en langdurig proces. Medeverantwoordelijk namelijk voor een grotere drukte, is het populaire verschijnsel “weekendje weg” en de zg. “midweek”.

 Daardoor worden inmiddels heel veel bedden meerdere keren per week verschoond om nieuwe gasten te ontvangen. Met als gevolg grotere drukte bij de TESO, grotere drukte in de verhuur, op de wegen en paden, in de dorpen en in de winkels, en dat gedurende de hele week. Of de inkomsten hiervan opwegen tegen alle drukte en ongemak voor alle betrokkenen, valt te bezien.


Daarom moeten na de aanstaande verkiezingen in maart, de nieuwe Gemeenteraad en -Bestuur het roer van het schip met onze rijkdommen weer opeisen om niet meer uit handen te geven. Er moet nu eindelijk eens evenwicht komen in de verdeling van de lusten en lasten van het inmiddels jaarronde toerisme op Texel… Dat evenwicht verdient het, om namens alle Texelaars door een wakker gemeentebestuur te worden hersteld en blijvend te worden beschermd.

Texel, let op Uw zaak.


Rien Mast, Den Burg