De KNRM in actie op de Bollen om een zeiljacht los te krijgen.
De KNRM in actie op de Bollen om een zeiljacht los te krijgen. Archieffoto: KNRM Texel

KNRM 61 keer op pad in 2021

De KNRM op Texel is in 2021 in totaal 61 keer in actie gekomen om mensen in veiligheid te brengen.

De Beursplein 5 in De Cocksdorp voer acht keer uit voor een redding op zee (relatief weinig voor een heel jaar). De Cornelis Dito uit Oudeschild was 34 keer op pad en het kusthulpverleningsvoertuig uit De Koog werd 18 keer ingezet bij hulpverlening op zee of op het eiland zelf. De Zalm uit De Koog kwam vorig jaar één keer in actie.


De KNRM kijkt terug op een jaar dat iets rustiger verliep dan 2020. In totaal werden bij de 61 acties 84 mensen in veiligheid gebracht. Dat waren er elf voor het station in De Cocksdorp en 73 voor de stations in Oudeschild en De Koog.


Dertien keer was een navigatiefout de oorzaak waardoor de KNRM een schip te hulp moest schieten. Dat is geregeld bij De Bollen, een droogte op de Waddenzee nabij Oudeschild, waar nog wel eens een schip wil vastlopen. Tien keer was er sprake van een motorstoring, vijf keer moest de KNRM uitrukken in verband met onvoldoende kennis bij een schipper aan boord en twee keer waren problemen met schroef en roer de oorzaak.


Volgens de KNRM hadden de vrijwilligers als gevolg van alle coronamaatregelen in 2021 nog steeds te maken met andere werkomstandigheden dan ze gewend zijn. “Oefenavonden konden niet altijd doorgaan en er werd in sommige periodes gevaren met een minimum aan bemanningsleden en in vaste bubbels. Ondanks de beperkingen zijn alle reddingstations volledig inzetbaar gebleven. Door corona zijn in 2021 helaas wel opnieuw veel fondsenwervende activiteiten afgelast en wij zijn afhankelijk van giften en schenkingen."


Het komend jaar zijn in De Cocksdorp de inspanningen onder meer gericht op de naderende komst van een vervanger voor de Beursplein 5 die sinds 1992 in de vaart is. Dat wordt een nieuw schip in de zogeheten 'Van Wijk-klasse' die de KNRM op het moment landelijk aan het ontwikkelen is. De komst van de nieuwe boot in De Cocksdorp wordt vermoedelijk 2023.