Afbeelding
Foto: Eigen foto

Uit de school geklapt

Dag in de kleuterklas

Als alle kinderen in de kring zitten openen we samen de dag. Daarna begint het ‘ochtendspel’. Met ondersteuning van liedjes en versjes lopen, dansen en bewegen de kinderen in de kring. In het ochtendspel wordt alles uitgebeeld en beleefd, waarbij we ons laten inspireren door de seizoenen, de jaarfeesten, traditionele ambachten en kringspelen.

Na het ochtendspel gaan de kinderen ieder hun eigen weg, ze gaan ‘vrij spelen’. Ongeveer een uur lang kiezen de kinderen hun eigen spel. Ze kunnen gaan bouwen, in de hut of in het huisje gaan spelen, een spelletje of puzzel uit de kast kiezen, iets creatief doen zoals tekenen, knutselen en handwerken. Zo zijn er een paar kinderen de laatste dagen heel druk in de weer met breien op de breivork, vingerhaken en weven.

Dagelijks vertellen we een sprookje of een verhaal passend bij het seizoen. Deze verhalen zijn rijk aan beelden die iets vertellen over de wereld of over het mens worden. Door het vertellen kunnen de kinderen zelf beelden of plaatjes maken bij het verhaal.

Buiten spelen is een belangrijke activiteit binnen ons dagprogramma waarin motoriek, sociale contacten en zintuigen worden aangesproken. Buiten wordt gespeeld met zand, water, stenen, pannen, kruiwagens, steppen enz.

Naast het vaste dagritme zijn er activiteiten die eens per week plaats vinden zoals schilderen, knutselen, broodjes bakken. Hierbij komen bijvoorbeeld de rekenkundige begrippen zoals het tellen van de kinderen, hoeveel bolletjes moeten we maken, het deeg kneden tot het warm is en het bolletje vormen tot een zelfbedachte creatie. Tussen april en oktober hebben we eens per week bosdag. De kinderen beleven het bos, ze ruiken de bosgeur, horen en voelen de wind, proeven van de bramen, zien hoe de omgeving en kleuren in het najaar veranderen.

Dit is het tweede jaar dat ik op de vrijeschool in de kleuterklas werk. Kleuters zijn geweldig, ze zijn zo puur, recht voor zijn raap, nieuwsgierig, fantasierijk. Het is elke dag een feestje om hun wereld te mogen betreden. Een kleuter wacht op ons om gezien, (h)erkend te worden in wie het is: een uniek wezen dat eerst door nabootsing, beweging en vrij spel zich de wereld eigen maakt om daarna als een vrij en rijk mens de wereld in te gaan.


Evy Schermer

Leerkracht kleuterklas, Stella Maris Vrijeschool Texel