Schrijvers Nico Dros en Imme Dros.
Schrijvers Nico Dros en Imme Dros. Foto's Mach Heijnen en Wikipedia

Kans op literatuurprijs

Schrijfster en oud-Texelaar Imme Dros staat met haar boek "Taal is alles wat het geval is” op de longlist van twintig kanshebbers voor de Socratesbeker. "Willem die Madoc maakte" van Nico Dros staat op de shortllst van de Vlaamse literatuurprijs De Boon.

De Socratesbeker is de prijs voor het prikkelendste filosofieboek van het voorgaande jaar. Winnaar wordt de auteur van volgens de jury “het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar is verschenen”.

Op de shortlist belanden vijf kanshebbers, waaruit de uiteindelijke winnaar wordt gekozen. Voor de Socratesbeker komen alle boeken in aanmerking die verschijnen in het voorgaande jaar (januari ­ december). Het aangedragen boek is geschreven in het Nederlands, filosofisch van aard, overwegend non­fictie en het betreft geen bundel.

In “Taal is alles wat het geval is” schrijft Dros (85): “Taal is de stof waar dromen van worden gemaakt, ideeën in worden geformuleerd en waar verhalen uit worden geboren. En ook al loert het misverstand overal, “omdat de helft van de mensheid zich slecht uitdrukt en de andere helft slecht luistert”, een andere wereld is er niet.”

Met een beroemde tekst van de filosoof Ludwig Wittgenstein als vertrekpunt begint taalmens Dros haar zoektocht naar de herkomst van woorden en zinnen, waarin ze laat zien “wat klanken met ons doen, hoe taal betovert en misleidt. En hoe we altijd aan het vertalen zijn. Niet alleen de teksten uit een vreemde taal, maar ook die uit onze omgangstaal, omdat geen individu hetzelfde klinkt.”

De Socratesbeker wordt uitgereikt tijdens de Maand van de Filosofie in april.

De jury bestaat uit Rosan Hollak (juryvoorzitter en redacteur boeken NRC Handelsblad), Bert Bultink (hoofdredacteur Knack), Tanny Dobbelaar (recensent filosofie Trouw en docent essayistiek), Pieter Pekelharing (docent filosofie aan de Universiteit van Amsterdam) en Hannah Achterbosch (coördinator Filosofie Magazine).


Willem die Madoc maakte

De Vlaamse literatuurprijs De Boon is een jaarlijkse bekroning van een oorspronkelijk in het Nederlands geschreven boek, die op 24 maart 2022 voor het eerst wordt uitgereikt in Oostende.

“Willem die Madoc maakte” van Nico Dros (65) is één van de vijf boeken op de shortlist in de categorie fictie en non-fictie.

Na zijn debuut in 1991 met “Noorderburen” is dit het twaalfde boek van Dros. In de bijna 600 bladzijden tellende historische roman probeert hij een eeuwenoud literair mysterie te ontrafelen. Uit de recensie in deze krant: “Het leest als het spreekwoordelijke jongensboek, met als een van de meeslepende hoogtepunten het duel tussen de eenvoudige held van het verhaal en een even slechte als door de wol geverfde roofridder. Ik beloof Nico niet te veel details prijs te geven, maar veroorloof me te vertellen dat de held op spectaculaire wijze aan het langste eind trekt."

Er is een vakjury, maar ook het publiek heeft inbreng. Tot en met 20 maart kunnen lezers stemmen op hun favoriete boek uit de shortlist van de Boon.