Hond in kudde

Een hond heeft zaterdag huisgehouden in de schaapskudde van schaapsherder Daphne Hogeweg, waardoor één schaap werd doodgebeten en meerdere schapen vermist raakten.

De dieren stonden in de duinen nabij het parkeerterrein bij paal 28. Er werd daarna een zoektocht op gang gezet naar de vermiste schapen. Dat leerde dat de hond de schapen flink moet hebben opgejaagd. Meerdere schapen uit de kudde werden alleen teruggevonden en moesten bijkomen van de schrik.


Daphne liet zondag op Facebook weten dat er contact was geweest met de eigenaren van de hond. Ze namen hun verantwoordelijkheid en meldden zich meteen uit zichzelf bij haar, nadat ze ontdekt hadden dat hun hond naar de schaapskudde was gegaan. Dat gebeurde via een briefje met contactgegevens dat Daphne altijd bij de afrastering hangt. 


De schaapsherder deed van het weekend een oproep op Facebook om alert te zijn op heideschapen die loslopend in Eierland gezien worden. Met resultaat: alle vermist geraakte schapen werden tot opluchting van Daphne gezond en wel teruggevonden.


Ook al is het wellicht algemeen bekend: zelfs de meest lieve hond waarvan het echt niet verwacht wordt, kan binnen een oogwenk totaal veranderen als hij/zij in de buurt van schapen komt. Honden kunnen dan vanuit het niets achter de schapen aangaan en zijn over het algemeen ook niet meer bevattelijk voor wat de baas staat te roepen.