Boskalis hervat suppletie voor kust tussen paal 14 en paal 23

Aannemer Boskalis is teruggekeerd om de vooroeversuppletie tussen paal 14 en paal 23 af te ronden. 

De suppletie van 4,5 miljoen kubieke meter zand werd vorig jaar niet helemaal afgerond, waardoor de aannemer nog een keer terug moest keren. Naar verwachting zijn de sleephoppers tot in maart bezig om de Texelse Noordzeekust te versterken. Onder meer bij paal 15, paal 16 en paal 19 komt het goed uit dat er zand opgespoten wordt. De Vereniging van Strandexploitanten Texel (VST) zat er vorig jaar samen met de gemeente al achteraan dat het nog openstaande werk dit jaar zou worden uitgevoerd en niet naar 2023 zou worden doorgeschoven.


Intussen is ter hoogte van paal 9, waar vorig jaar tussen paal 9 en paal 13 een miljoen kuub zand op het strand werd gespoten, al de nodige afslag geweest. Sytske Dijksen stapte een tijdje geleden het strand eens uit en kwam tot de conclusie dat er nog zo'n dertig meter aan gesuppleerd strand over was. Rijkswaterstaat liet in een reactie weten zich geen zorgen te maken. "Het proces van monitoren en periodiek aanvullen van zand zorgt ervoor dat dat de waterveiligheid langs onze kust gehandhaafd blijft." 


Het is volgens RWS niet mogelijk om Boskalis langs paal 9 te laten gaan voor een vervroegde suppletie. Dat zit niet in het contract dat RWS voor paal 14-23 heeft afgesloten. "Dit kan niet worden toegevoegd en daarnaast is dat nu niet nodig aangezien de waterveiligheid bij Texel Zuidwest (paal 9-13, red) niet in het geding is." Rijkswaterstaat heeft voor 2023/2024 een nieuwe suppletie op het strand nabij paal 9 op de planning staan. Volgens RWS moet een suppletie vooral worden gezien als een slijtlaag die naar verloop van tijd verdwijnt, bij afslag in zee verdwijnt en na verloop van tijd weer deels terugkeert bij het strand.