Anders bekeken...

Hooghartig…


De varkens achter op het Meierblislandje zijn flink gegroeid, we gaan er regelmatig heen met een zakje overgebleven macaroni of schillen. De kleinkinderen zijn verbaasd over die grootte en ook over hun nieuwsgierigheid. Ze komen gauw knorrend aangewaggeld.


Ja, kleine Fedde trekt wat met zijn neus en probeert de knor na te doen die oma maakt als ze voorleest. De poes kent hij en die grijpt hij bij zijn staart en de hond hoort en ziet hij alle dagen: "woef" was zijn eerste woord. Maar die groep varkens blijft bijzonder. Zeer bijzonder, deze week heeft de transplantatie van een hart van een varken plaatsgevonden. Waar al eerder hartkleppen werden gebruikt, de huid voor brandwonden, en de pancreascellen, de alvleesklier voor diabetespatiënten, werd nu een volledig hart van een varken getransplanteerd. De patiënt, een 57-jarige Amerikaan, maakt het 'goed'. Een mirakel in de medische wetenschap.


Het varkenshart blijkt net als ons hart over boezems en kamers te beschikken. Het heeft een bepaalde bloeddruk en de bloedvaten sluiten aan op onze bloedvaten. Er wordt bloed naar de longen gepompt en er komt zuurstofrijk bloed terug. Waar eerder apen wel werden gezien als donerende partij, nieren van een chimpansee werden getransplanteerd, bleek toch dat het varken een betere match zou zijn. Ik ben heel anders naar die beesten gaan kijken, dat is zeker.


Misschien moeten we ook anders naar onszelf kijken. De anatomie heeft veel raakvlakken, maar ik betrap mezelf erop dat ik me een stuk hoger in de rangorde vond. Het hooghartige in de mens is misschien wel zijn grootste handicap. Als er iets 'not done' was of gebeurde had mijn moeder het over "stelletje varkens”. De kinderen maakten er nog wel eens een rotzooi van en dan zette ik ze aan het werk al opruimend mopperend: "Het lijkt hier wel een zwijnenstal.”


Maar niets is minder waar. Ze lopen op hetzelfde landje, hebben een soort van begroeting en tevredenheid naar elkaar en jegens ons. Ik denk niet dat ze een jaar nodig zouden hebben om met elkaar tot een compromis te komen. Er is een zelfde doel en een zelfde manier om die te bereiken. Wij denken dat we het ons kunnen permitteren om een hele provincie uit te zuigen voor een hoger doel. Ik kon het niet geloven toen ik het deze week hoorde. De gaswinning wordt hervat in Groningen. Hoe hooghartig ben je dan? Een reactie kan niet uitblijven naar mijn mening. Een massale actie. Groeneplaats, jaren geleden. De geur kon je ruiken door de hele binnenstad van het eiland…


Jozien