Afbeelding
Foto:

De kant langs

Buiten de kaders


“Voor spectaculaire ontwikkelingen moet je in de buitengebieden zijn”, vertelde kweker/hovenier Freek Halsema mij ooit, toen ik stage liep in zijn kwekerij. Freek dacht en handelde buiten de kaders: grensverleggend ondernemerschap, in en buiten kantooruren. Ik kwam er graag, nog steeds. Toen om met narcissen snijden een zakcentje te verdienen, nu voor de tuinplanten.


Over bijverdiensten gesproken, maar dan van geheel andere orde. In De Cocksdorp hebben ze die ook. Ik had al een tijdje het idee dat ze daar in hogere sferen verkeerden. Ik meende doordat de miljoenen op De Krim en omstreken tegen de plinten klotsen. Nu weet ik beter. Bij die brand hebben de Durpers in één keer zóveel ingeademd dat ze een week lang stoned zijn. "Moses Kriebel!", hoor ik Koos Koets (typetje van Koot en Bie) zeggen.


Ik las laatst dat wiet heilzaam bij corona werkt. Hebben ze daar alvast hun vierde booster te pakken. In tijden van corona zoek je als getergd ondernemer naar creatieve oplossingen om het hoofd boven water te houden. Omdat we niet allemaal een bierbrouwerij kunnen beginnen en de gemeente de jacht op B&B’s heeft geopend, bedenk je een alternatief. Dat kwekerijtje aan de Kikkertstraat is maar het topje van de ijsberg. Texel krijgt een nieuw soort toerisme: Wiet met Ontbijt.


Het is allemaal peanuts met de hoeveelheid geld waarmee ze tegenwoordig in Den Haag smijten. Miljarden en nog eens miljarden gooien ze er tegenaan. Alleen: ze weten nog niet waar ze het aan uit moeten geven. Waar het aan ontbreekt zijn plannen om al dat geld aan te besteden. Daar kunnen wij Texelaars Rutte/Kaag & Co wel een handje bij helpen.


Een voorzetje: Texel als proefveld voor de stikstofaanpak. Han Lindeboom heeft het plan al klaarliggen, onderzoekers staan in de startblokken. Alleen aan geld ontbreekt het nog. Dus kom maar op Den Haag! Ander Texels plan dat op de nominatie staat om te worden uitgerold over Texel is de realisatie van ondergrondse zoetwateropslag voor de landbouw. Met een miljoentje of wat kunnen we eindelijk afrekenen met die eeuwige droogte.


Nog eentje: de giftige vuilstort bij ’t Horntje wacht al tientallen jaren op sanering. En de oude Rooie Zee aan de Veenselangweg lijkt me ook een tijdbommetje. Als geld toch geen rol speelt… meteen aanpakken die etterende puisten! Andere duurzame wens: meer toeristen uit de auto, op de fiets! De nieuwe betonnen rijwielpaden liggen al (bijna) klaar, nu het laatste zetje nog. Ik las ook over de suggestie om onze gasten korting te geven op de huur van hun huisje/hotel/appartement/camping als ze de auto op Texel laten staan. Een buideltje met geld om de logiesverstrekkers te compenseren voor inkomstenderving trekt ook hen wellicht wat makkelijker over de streep.


De laatste, extra groene suggestie is wat meer "out of de box”: op de plek van de basisscholen die straks verdwijnen planten we bomen. Maar moeten daar geen huizen komen? Inderdaad, en die komen er ook: boomhuizen. We slaan twee vliegen in één klap. Nog mooier: er komt zelfs een buurtkroeg: de Karseboom. Het naambord moet vast nog wel ergens op de Vismarkt rondzwerven.


Gerard