Nico Kikkert: "We hebben een houtkachel en ik ben graag met m’n broer Klaas aan het hout zagen en kloven."
Nico Kikkert: "We hebben een houtkachel en ik ben graag met m’n broer Klaas aan het hout zagen en kloven." Foto: Jeroen van Hattum

Al vroeg affiniteit met de landbouw

Vertel eens wat over jezelf?

Ik ben in 1966 geboren aan de Kikkertstraat en getogen in Den Burg. Door school en werk heb ik 17 jaar aan de vaste wal gewoond en in 2001 de mogelijkheid gehad terug te keren naar Texel. Ik ben getrouwd met Gea van Gijssel en we hebben een samengesteld gezin. Remon (33) die in Zuidwolde woont, Iris (31) die in Den Burg woont en Mart (19) die aan de TU in Delft studeert.


Wat voor werk doe je?

In 1990 ben ik begonnen bij Plumex in Zuidwolde met de export van broedeieren en eendagskuikens. Na drie jaar heb ik een tussenstap gemaakt als sales manager van vormkartonnen groente-, fruit- en eierenverpakking in Franeker. Eind 1993 keerde ik terug bij Plumex, want daar kon ik directeur worden. Daar werkte Gea toen ook. Uiteindelijk heb ik Plumex overgenomen en ben vervolgens gefuseerd met drie andere exportbedrijven. Daardoor verhuisde ik in 1996 naar Weert. In 1997 ben ik daar met Gea en haar kinderen gaan samenwonen. In 2000 zocht ik een nieuwe uitdaging in een bekende woonomgeving. Cavo Latuco (nu Agrifirm) bood me die kans en nog wel met Texel in mijn werkgebied. Dat gaf ons in 2001 de mogelijkheid terug te keren naar het eiland. In de functie van bedrijfsleider werd ik ook directeur van de CAB (aardappelbewaarplaats). Van 2006-2010 was ik wethouder. Dat begon parttime en eindigde als een fulltime functie. Hierna heb ik twee jaar freelance werk gedaan en was ik voorzitter van de LTO-KAVB afdeling Texel. Het freelance werk beviel me niet. Ik kwam er achter dat ik liever een vaste werkomgeving had met naaste collega’s. Sinds 2012 ben ok bij Bejo Zaden gaan werken in Warmenhuizen. Dit is een groentezaadveredelingsbedrijf. We verkopen de vollegrond groentezaden (zoals wortelen, kool, ui, rode biet) over de hele wereld. Als Area Business Manager ben ik verantwoordelijk voor de verkoop in Oost-Europa. Een spannende en dynamische werkomgeving kan ik wel zeggen.


Door beleid hogere overheden ontstaan op Texel knelpunten

Wat heb je met de landbouw?

Van kinds af aan was ik graag bezig. Eerst dacht ik dat ik timmerman wilde worden en heb dan ook de LTS gedaan. Maar vanaf m’n elfde was ik al bij Flip Breman op zijn gemengde boerderij aan het werk. Daar ontstond de affiniteit met de landbouw. Werken in de buitenlucht met dieren en planten en geen jaar hetzelfde. Na de LTS ben ik overgestapt naar de Landbouwschool om vervolgens in Agrarische Bedrijfskunde af te studeren. Ik heb ook nog overwogen om boer te worden maar dat was financieel niet haalbaar. 


Wat heb je met basketbal?

Na jaren op de gymnastiekvereniging te hebben gezeten, wilde ik op m’n 12e wel eens wat anders. Dat werd toen basketbal bij de Marels. We hadden een leuke groep van leeftijdsgenoten en speelden ook wedstrijden. Toen ik in Alkmaar op de RMAS zat, trainde ik bij de Guardians. Daarna kwam het er niet meer zo van tot ik in Weert ging wonen. Daar was een bloeiende club met een eredivisieteam. Ik speelde in het tweede team en trainde twee keer in de week. Uiteindelijk werd ik ook voorzitter van de club. Toen we naar Texel verhuisden ben ik meteen weer lid geworden van de Marels waar we een hartstikke leuk seniorenteam hadden. Vervolgens voorzitter geweest. Toen alle senioren zo’n beetje gestopt waren, heb ik even afstand genomen totdat Mart begon te basketballen. Ik werd coach van de jeugd totdat Mart naar Delft ging. Nu basketballen we weer recreatief als het kan. Basketbal is een machtig mooie en intensieve teamsport.


Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Ik ben voorzitter van Kustzeilvereniging Westerslag en Stichting Boerenklasse Texel. Lid van diverse organisaties die ik hier en daar nog wel eens adviseer. Naast basketbal doe ik aan hardlopen. We hebben een houtkachel en ben graag met m’n broer Klaas aan het hout zagen en kloven. Ik klus graag en in de schuur heb ik ook nogal wat hobby’s staan zoals een motor en oldtimer auto. Ben met Mart bezig aan de scooter van m’n opa. Sinds tweeëneenhalf jaar wandel ik bijna dagelijks met Gea. Bezoek graag diverse evenementen en speel op Ouwe Sunderklaas met een hele leuke groep vrienden. 's Zomers wel op het strand bij paal 17 te vinden bij het strandhuisje en de zeilclub waar ik ook een branding kajak heb liggen. 


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

In het algemeen erg gezellig en je vindt altijd wel mensen die hulpvaardig zijn. Toen ik terugkwam op Texel ben ik wel geschrokken van de broodnijd die hier en daar heerst. Dat terwijl we het hier zo goed hebben. Ook tijdens m’n wethouderschap heb ik wel ervaren dat sommige mensen heel ver durven te gaan om dingen gedaan te krijgen.


Wat moet blijven zoals het is? 

De cultuurhistorische evenementen en vele mogelijkheden om te sporten. Daar zijn deelnemers en heel veel vrijwilligers voor nodig. Hier en daar piept en kraakt het wel eens maar ik hoop dat iedereen z’n steentje bij gaat/ en blijft dragen om het in stand te houden.


Wat zou er op Texel anders mogen?

De bemoeienis van de vaste wal. Op Texel is alles best goed in evenwicht. Maar door het beleid van hogere overheden ontstaan op Texel ook knelpunten waardoor mensen recht tegenover elkaar komen te staan. Dat verzwakt de saamhorigheid. Ook de broodnijd zoals hierboven beschreven mag wel wat minder. Ga uit van je eigen kracht.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Alle vrijwilligers die zich inzetten voor de cultuurhistorische evenementen en sport en alle belangenbehartigers. Er is een enorme inzet en doorzettingsvermogen nodig om alles gedaan te krijgen.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Prima dat het er is. De drukte vind ik ook maar betrekkelijk. Als je bedenkt dat we in Nederland met gemiddeld 519 mensen per km2 wonen en in Noord-Holland zelfs 1.084. Op Texel zijn dat 364 mensen per km2 als alle toeristische bedden bezet zijn. De drukte is naar mijn idee dus maar relatief. Ik ben blij dat we door het toerisme zo veel meer voorzieningen en leuke evenementen hebben. Keerzijde is dat er veel huizen als tweede woning gebruikt worden.


Volgende 'Eiland Van...'? 

Alfons Kuip. We hebben de LTO en KAVB op Texel samengebracht en bestuurd. Mooi werk en prettig met elkaar samengewerkt.